Hnědá rýže: zdravější varianta oblíbené potraviny?
Rýže je jednou z nejkonzumovanějších potravin po celém světě. Nejhojněji je samozřejmě konzumována v asijských zemích. V posledních letech se setkáváme s názory, že hnědá rýže je podstatně zdravější, je tomu skutečně tak? Nebo se jedná pouze o marketingový tah?
Zajisté jste si všimli, že v regálech obchodů nalezneme nejrůznější druhy rýže. Ta má samozřejmě odlišnou kvalitu, a tedy i výživové hodnoty, které by pro nás měly být důležitým faktorem při jejím výběru. Nejčastějšími typy rýží je klasická bílá rýže a hnědá rýže. Jaký je mezi nimi rozdíl? Věřte, že zásadní!
Základní rozdíl mezi bílou a hnědou rýží
Rýži řadíme mezi obiloviny. Oblíbená je i při nejrůznějších dietách, jelikož neobsahuje žádný tuk a téměř 100% je tvořena sacharidy. Patrně největší rozdíl mezi těmito dvěma druhy rýže najdeme při jejím prvotním zpracování. Hnědá rýže, která je celozrnná, obsahuje veškeré části zrna této oblíbené obiloviny. To znamená, že z ní během zpracování nejsou odstraněny otruby ani klíčky, jako je tomu v případě bílé rýže. Lze tak konstatovat, že z bílé rýže jsou během jejího zpracování odstraněny prakticky nejvýživnější složky.
Výhody hnědé rýže jsou nesporné
Hnědá rýže má díky otrubám a klíčkům mnohem více živin, což vyplynulo z řady výzkumů. Hojně je v ní zastoupena vláknina či řada vitamínů a minerálů. Nesmíme zapomenout ani na přítomnost důležitých antioxidantů.
Při nákupu hnědé rýže buďte obezřetní. Ne každá rýže, která se tváří jako hnědá a celozrnná skutečně taková je. Při jejím výběru je proto vhodné se především zaměřit na její složení, která vám mnohdy napoví, zda-li se skutečně jedná o celozrnnou rýži a nikoli marketingový tah výrobců. Celozrnná rýže se dá rozeznat i pouhým okem.
Hnědá rýže je díky obsahu prospěšných látek skutečně zdravější
Hnědá rýže je skutečně zdravější variantou. Byl proveden nespočet nejrůznějších studií, které zkoumaly vliv konzumace rýže na lidské zdraví. Hnědá rýže skutečně vyšla jako vítěz. Kromě své zajímavé výživové hodnoty má totiž i vliv na prevenci některých onemocnění.
Hnědá rýže obsahuje látky, které nás dokáží chránit před kardiovaskulárním onemocnění. Látky zvané lignany totiž snižují v krvi množství tuku či pomáhají s regulací krevního tlaku. Dále je také dobré zmínit, že antioxidanty, které jsou rovněž zastoupeny v hnědé rýži mají podobné účinky a k tomu dokáží předcházet i rozvoji např. diabetu a dalších onemocnění.
Zdroj info: https://www.health.com/nutrition/is-brown-rice-healthy
Zdroj info: https://cs.medlicker.com/1165-hneda-vs-bila-ryze
Náhledové foto: Pixabay
Oblast zdraví mě zajímá a ráda se podělím o své poznatky.