Hořčík je naší nezbytnou součástí, co dělá jeho nedostatek?
Hořčík je díky svým pozitivním vlivům na fungování organismu jednou z nejdůležitějších složek lidského těla. Podílí se na obrovském množství reakcí, má vliv na správnou funkci lidských orgánů a zároveň dodává buňkám základní energii. Jaké jsou konkrétní účinky hořčíku, co způsobuje jeho nedostatek a jaké potraviny jsou na hořčík nejbohatší?
Hořčík
Hořčík neboli magnézium je měkký kov stříbrné barvy, který je hojný v zemském plášti, nachází se ve všech zelených rostlinách a hraje důležitou roli jako biogenní složka. Je to základní stavební prvek živých forem života a jeden z nejvýznamnějších nevyčerpatelných minerálů v lidském těle, kde poskytuje řadu nezbytných schopností. Hořčík potřebuje pro všechny účely každá lidská buňka, v důsledku čehož je pro lidi zásadní, nyní se mu říká prvek života.
Důležité účinky
Hořčík má mimořádný vliv na fyzické zdraví a duševní stav člověka. Dostatečné množství této složky v těle je nezbytným předpokladem pro správný přenos nervových vzruchů, zaručuje běžnou práci a stlačování svalů a je navíc nezbytný pro tvorbu kostí, zubů a chrupavek. Hořčík se v těle podílí na enzymatických reakcích, které dodávají energii celému lidskému tělu.
- snižuje pocity únavy a vyčerpání
- udržuje skvělou kondici kostí a zubů
- podporuje správnou svalovou práci
- pomáhá funkci nervové soustavy
- přispívá k úpravě elektrolytů
- posiluje běžný trávicí systém
- přispívá k syntéze bílkovin a dělení buněk
- posiluje mysl a snižuje deprese
- snižuje podrážděnost a nervozitu
- podporuje správnou činnost inzulinu
- urychluje využití kyslíku v buňkách
- zabraňuje vzniku ledvinových kamenů
- chrání tělo před nadbytkem vápníku
Co způsobí jeho nedostatek v těle?
Během počátečních fází se nedostatek hořčíku projevuje především rozšířenou slabostí, migrénami, křečovitostí nebo nechutenstvím. V případě, že člověk nebude s tímto nedostatkem nijak bojovat, zanedlouho se objeví další příznaky. Bez hořčíku se svaly nemohou dostatečně uvolnit, což vede k rozvoji brnění v končetinách a nepříjemných svalových křečí.
Nedostatek hořčíku v lidském těle se může projevit jako psychická nerovnováha, u pacientů často vyvolává deprese, navíc ovlivňuje kvalitu vlasů a nehtů. Mezi běžné indikace patří zvýšená podrážděnost, škubání v oku a rozvíjející problémy, jako je hypertenze nebo srdeční arytmie.
Jak doplnit hořčík
Možností, jak úspěšně doplnit hořčík, je zaměřit se na příjem této klíčové složky. Vhodným opatřením je začlenění živin bohatých na hořčík do jídelníčku. Pokud jde o hořčík ve výživě, nejlepší zdroje této složky zahrnují například:
- listová zelenina (špenát, brokolice, artyčoky)
- luštěniny (čočka, hrášek)
- semena (dýně, borovice)
- ořechy (kešu, para ořechy, mandle)
- ovoce (banány, datle, maliny)
- horká čokoláda
- tepelně upravený bulgur
- žitný chléb, celozrnný chléb
- ryby a maso
Nápoje jako mrkvový džus, grapefruitový džus nebo pomerančový džus mohou být navíc skvělým zdrojem hořčíku. Některé minerální vody však také obsahují vysoké množství hořčíku, a navíc jej objevíte i v červeném víně.
Zdroje info: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5786912/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6316205/
Náhledové foto: pngegg