Hořčík může pomoci při migréně. Pokud ho jíte dostatek
Migréna je velmi nepříjemný stav, který dokáže narušit každodenní fungování člověka. Někdy na ni nezabírají žádné léky. Výzkumy ale ukázaly, že hořčík si s nimi dokáže poradit. Je totiž velmi důležitý při udržování správné koncentrace neurotransmiterů, hladiny oxidu dusnatého a dalších faktorů ovlivňujících frekvenci a závažnost migrén. Takže pokud na migrény trpíte často, měli byste se zaměřit na potraviny, které vám pomohou tento minerál doplnit.
Hořčík v dostatečném množství
Aby hořčík fungoval proti bolesti hlavy, snížil frekvenci výskytu migrény a snížení její závažnosti, je třeba jej přijímat každý den v určitém množství. Podle vědců činí toto množství 600 mg hořčíku denně. Dle jejich výzkumů se počet migrén snížil u pacientů při užívání této dávky o 41,6 %. Bohužel takto velké množství hořčíku s sebou může přinést i nežádoucí účinky, které zaznamenali někteří z účastníků studie. Zažili nepohodlí týkající se zažívacího ústrojí (žaludeční potíže, průjem).
- Doporučené množství hořčíku je pro osobu ve věku 18 až 30 let asi 400 mg.
Foto: Pexels
Migréna je záhadou
Migrény jsou pro vědce tak trochu záhadou, protože příčiny jejího vzniku jsou nejasné. K jejímu vzniku mohou přispět různé faktory, které byste k bolesti hlavy ani nepřisuzovali. Někdy mohou migrénu vyvolat nedostatečné jídlo, či potraviny jako je červené víno, uzeniny, korýši či sýr. Pacienti by měli omezit i příjem kávy. Ženské hormony mohou přispět k nástupu migrény (zejména v době menstruace, užívání antikoncepce, menopauzy). Nedostatečný spánek, degenerace páteře, napětí šíjových svalů, změny tlaku vzduchu, hluk, intenzívní vůně, příliš jasné nebo mihotavé světlou jsou dalšími faktory.
Hořčík a jeho zdroje
Velmi dobrým zdrojem jsou minerální vody s obsahem hořčíku. Díky nim můžete zajistit potřebné množství hořčíku a ještě podpořit dostatečný pitný režim. Hořčík je obsažen v zelené listové zelenině (špenát), v luštěninách, oříšcích, semíncích a celozrnných výrobcích. Pokud byste tápali, obecně platí, že potraviny bohaté na vlákninu obsahují také štědré množství hořčíku. V přidané formě jej lze najít také ve snídaňových cereáliích.
Zdroje info:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8912646/
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/
https://synergiczni.pl/witaminy/magnez-kontra-migrenowy-bol-glowy
Foto: Pexels