Horká čokoláda zahřeje nejenom na podzim. Vyzkoušejte ji v různých verzích
Horká čokoláda je skvělý nápoj nejenom pro vánoční svátky. Měli byste vědět, že obvykle je doplněna takovými ingrediencemi, které z ní dělají velmi kalorický nápoj. S takovými druhy horké čokolády bychom to přehánět neměli, protože jejich složení tvoří převážně cukry a tuky. Dopřát si horkou čokoládu jednou za čas by ale nemělo uškodit. Přinášíme několik variant, které vám zcela jistě zachutnají.
Staromódní horká čokoláda
Připravte si tyto základní ingredience:
- 60 g hořké čokolády,
- 75 g cukru krystal (množství cukru upravte podle chuti),
- 1 l plnotučného mléka (část mléka můžete nahradit smetanou, chcete-li),
- 1 špetka soli,
- ½ lžičky vanilkového extraktu,
- Marshmallow nebo šlehačka (klidně i obojí).
Příprava je velmi jednoduchá. Mléko nalijte do hrnce a spolu s čokoládou a cukrem přiveďte téměř k varu. Jakmile se čokoláda rozpustí, odstavte a vmíchejte vanilkový extrakt a sůl. Rozlijte čokoládu do hrnků a ozdobte šlehačkou a/nebo marshmallow (ideální jsou malé velikosti marshmallow, popřípadě nakrájejte ty klasické na menší kousky). Pro dospělé můžete do nápoje přidat malé množství peprmintového likéru. Dochutit může také mletou skořicí, chilli koření či dalšími druhy koření.
Horká čokoláda Red Velvet
Tato čokoláda se tolik liší od všech ostatních! A nejenom svou barvou, ale i složením. Zde jsou potřebné ingredience:
- 60 g smetanového sýra (například Philadelphia),
- 500 ml plnotučného mléka,
- 250 ml smetany,
- 2 lžíce třtinového cukru,
- 240 g nasekané bílé čokolády,
- 2 lžíce kakaového prášku,
- 1 lžička vanilkového extraktu,
- 1 špetka soli,
- 4 až 6 kapek gelového červeného barviva (popřípadě se dá použít i to práškové, avšak bude náročnější je ve směsi rozmíchat).
Smetanový sýr dejte do mixéru s polovičním množstvím mléka a rozmixujte, aby vznikla hladká směs. Poté přidejte všechny ostatní ingredience a zahřejte, aby se čokoláda rozpustila. Pak už stačí rozdělit do jednotlivých hrnků. Pokud chcete můžete si připravit šlehačku ze smetanového sýra, která je typická pro dort Red Velvet. V mixéru rozmixujte 60 g smetanového sýra, 3 lžíce cukru a půl lžičky vanilkového extraktu. Zatímco mixér stále běží, pomalu vlévejte 125 ml smetany ke šlehání.
Tipy pro podávání
Pokud chcete, aby vaše horká čokoláda zůstala horká co nejdelší dobu, zahřejte hrníčky, ve kterých ji budete podávat. Máte-li doma automatický kávovar, často má funkci zahřívání hrníčků. Nebo můžete nalít do každého hrníčku horkou vodu a nechat je stát do doby, než je čokoláda připravena. Pak vodu vylijete a nahradíte ji čokoládou.
Zdroje info:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9265772/
https://thehomespunhydrangea.com/7-hot-chocolate-add-ins-to-try-this-fall/
Foto: Unsplash