Hubneme do plavek: Která zelenina je nejvhodnější
Kdo by nechtěl v létě vypadat u vody perfektně? Asi každý. Ne všichni ovšem dokážeme tento svůj zájem podřídit i všemu ostatnímu. Shazování přebytečných kilogramů s sebou nese do značné míry sebezapření. Obecně se tvrdí, že k hubnutí je nezbytná konzumace velkého množství zeleniny. Určitě je to pravda, nicméně i přesto je třeba říct, že ne každý druh zeleniny musí být optimální. My se proto zaměříme na některé základní druhy, které by měli pomoct začít hubnout.
Jaké druhy jsou vhodné?
Je možné říct, že v podstatě neexistuje druh zeleniny, která by byla k hubnutí vyloženě nevhodná. Některá ale obsahuje zvýšené množství sacharidů, což určitě není ideální. Jmenovat bychom mohi kupříkladu mrkev anebo brambory. I proto se vyplatí takovéto druhy konzumovat výhradně v ranních hodinách a budete mít jistotu, že nebudete přibírat. Je také důležité, v jaké podobě zeleninu přijímáte. Hranolky se rozhodně nevyplatí.
Velký objem v kombinaci s minimem kalorií
Jestliže se rozhodnete redukovat vaši tělesnou hmotnost, vybírejte si druhy zeleniny s velkým obsahem vody. Mají velký objem a dokážou zasytit. Z těchto druhů zeleniny bychom mohli jmenovat například okurky. Výbornou volbou jsou i rajčata obsahující prekurzory vitamínu A a karotenoidy. Vynikající je i lykopen, jenž patří mezi nejznámější a nejúčinnější antioxidanty. Papriky obsahují vitamíny C a E a mnohé minerální látky typu draslíku, zinku nebo vápníku. Pálivé obsahují kapsaicin zrychlující organismus.
Zelenina nemusí být nutně pouze syrová
Denně se doporučuje celkem 5 porcí zeleniny. Rozhodně nemusí být pouze syrová, ale klidně si ji můžete připravit dle libosti. Vynikající je hlavně příprava v konvektomatu. Nedochází tak ke ztrátě potřebných látek. Pára dokáže zeleninu upravit optimálně.
Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com
Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.