Hubnete? Přílohy nevynechávejte, stačí si dobře spočítat jejich množství
Mnohé diety tvrdí, že cesta k redukci nadbytečných kilogramů je vlastně poměrně jednoduchá. Stačí jen vynechat bílé pečivo, přílohy a nejrůznější sladkosti (mnozí k tomu přidávají také alkohol) a máte vyhráno.
Ovšem pokud si neumíte své oblíbené kuře na paprice představit bez rýže nebo těstovin a čas od času prostě neodoláte zapečeným bramborám třeba s hermelínem, máme pro vás dobrou zprávu. Nemusíte totiž jít cestou extrémů, abyste se dostali ke své vysněné hmotnosti. Stačí dobře počítat.
Jak je to s porcí brambor
Bývají ze všech příloh zatracovány nejvíce, a přitom obsahují vitamín C a další prospěšné látky. A kolik jich do jídelníčku zařadit, abyste si nemuseli nic odpírat? Jsou-li hlavní složkou jídla, pak počítejte 250 – 300 gramů na porci. A tvoří-li jen formu přílohy třeba k pečenému masu, vystačíte asi s asi 150 gramy.
Zdroj obrázku: Pixabay
Rýže a těstoviny se počítají stejně
Plánujete těstoviny se smetanovou omáčkou nebo třeba jehněčí pilaf? V obou těchto jídlech tvoří výše zmíněné suroviny hlavní složku, takže jejich množství se v tomto případě bude pohybovat okolo 100 gramů v suchém stavu. Plní-li funkci přílohy, pak si bohatě vystačíme s 60-80 gramy.
A jak je to s masem?
Ani s tím bychom to neměli přehánět. U steaku bez kosti tak počítáme se 150 – 200 gramy na osobu (u steaku s kostí 50 gramů případně), u mletého masa stačí 125-150 gramů a nejvíce si může dopřát masa drůbežího. S kostmi je to 250 – 400 gramů, bez nich 150 – 200 gramů.
Náš tip: Pokud se snažíte spočítat porce třeba na rodinnou oslavu, přidejte k výsledku ještě cca 10 % navíc. Pokryjete tak všechny nároky hostů na větší porci a pokud něco zbude, jednoduše to dojíte další den k obědu.
Zdroj náhledového obrázku: Pixabay
Každý by se chtěl cítit skvěle. I já. Snažím se o to a některé zajímavosti ohledně zdraví vám prozradím ve svých článcích.