Jáhlová krupice: bezlepková náhražka klasické. Naučte se ji používat
Jáhly a jáhlová krupice patří obvykle k přehlíženým potravinám. Je to škoda, protože nám může dobře posloužit. Nejenže je zdravá a bezlepková, navíc může ozvláštnit náš jídelníček a doplnit ho o důležité živiny, jako je železo a měď. Spousta lidí nemá potuchy, jak ji připravit. Často bývá spojována s hořkou chutí, kterou ale můžete jednoduše odstranit a získat tak skvělou snídaňovou kaši nebo přílohu k hlavnímu jídlu, na které si pochutnáte. Stačí, když před vařením jáhly spaříte horkou vodou nebo je nasucho opražíte na pánvi.
Jáhlová krupice není pro každého
Hned na úvod je třeba uvést, že ačkoli je bezlepková, existuje skupina lidí, kteří by se jí raději měli vyhnout. Jsou to lidé trpící cukrovkou. Jáhly mají vysoký glykemický index, což znamená, že po požití rychle zvyšují hladinu glukózy v krvi. Občasná konzumace v menším množství by ale vadit neměla. Jáhly obsahují i složku, která zasahuje do metabolismu jódu (goitrogeny). Z tohoto důvodu by ji neměli jíst ani lidé s onemocněními štítné žlázy.
Jáhly jsou zdrojem důležitých živin
Důvod, proč byste se měli naučit jáhly konzumovat, spočívá v jejich hodnotném obsahu. V první řadě to jsou lehce stravitelné bílkoviny, vitamíny (E, B1, B2, B6). Ty přispívají k optimální funkci imunitního i nervového systému. Kromě toho si můžete doplnit živiny, jako je železo, měď, hořčík, vápník, fosfor, draslík a lecitin. Přispívají k lepší paměti a koncentraci a regulují hladinu cholesterolu v krvi. To je jeden z důvodů, proč se jáhly doporučují zejména pro ty, jejichž zaměstnání je duševní povahy.
Jáhlová krupice pro krásné vlasy i hubnutí
Kromě již zmíněného obsahuje jáhlová krupice také křemík, který je důležitý pro zdravé vlasy, ale také nehty a vlasy. Kromě toho je důležitý i pro správnou mineralizaci kostí a regeneraci a posílení cév. Jáhly jsou lehce stravitelné a urychlují metabolismus, takže se jich nemusíte bát, i když si přejete zhubnout. Vzhledem k obsahu antioxidantů můžete předejít různým onemocněním. Je vhodný pro vegany, vegetariány, celiaky.
Jáhly mohou pomoci léčit rýmu a kašel
Zejména na podzim mohou být jáhly přínosné, protože jednou z jejich skvělých vlastností je to, že odvádí z těla hustý hlen. Navíc má hřejivé a antivirotické účinky, takže má potenciál zkrátit dobu trvání infekce. Jak už bylo řečeno, jáhly mají takové složení, které podporuje imunitní systém člověka. Vhodné jsou pro těhotné ženy a kojence od šestého měsíce věku – neobsahují totiž žádný lepek a přitom jsou bohaté na důležité vitamíny a minerály.
Zdroj info:
https://styl.interia.pl/zdrowie/news-kasza-jaglana-dlaczego-warto-ja-jesc,nId,7672886
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC11091339/
Foto: Unsplash