Jak dlouho vydrží vejce? Mohou se zkazit, když je skladujeme správně
Vajíčka jsou jednou z nejpopulárnějších potravin, kterou můžeme najít v lednici. Pravděpodobně máte vajíčka doma i vy (pokud tedy nepatříte mezi vegany). Výhodou vajec je jejich dlouhá trvanlivost, univerzálnost (můžete je použít do sladkých, slaných, vařených, pečených, smažených pokrmů) a také rychlost přípravy (když potřebujete rychle něco sníst a na přípravu jídla máte maximálně 10 minut. Měli bychom je ale vyhodit, když vyprší doba jejich exspirace?
Jak skladovat vejce?
Pokud vajíčka skladujete správně, mají poměrně dlouhou trvanlivost. Vejce vcelku vydrží klidně až pět týdnů. Vajíčka patří mezi potraviny, které označujeme jako „rychle podléhající zkáze“. To ale neznamená, že se do týdne zkazí. Znamená to, že je musíme skladovat v lednici nebo na takovém místě, kde je stabilní teplota do 4 °C. Pokud tedy máte studenou spižírnu nebo komoru, můžete mít vejce i mimo lednici. Platí také, že vejce bychom neměli skladovat v lednici ve dveřích, protože právě zde stabilní teplota není.
Vajíčka: Zdroj obrázku Pixabay.com
Starší vejce jsou méně kvalitní
Ačkoli platí, že starší vejce jde podstatně snadněji oloupat, když jsou vařená, než vejce čerstvě snesená, od určitého stádia začnou vejce degradovat. Vzduchová kapsa uvnitř se začíná zvětšovat a bílek se žloutkem se naopak zmenšují. Po určitém čase se může stát, že vejce dokonce zevnitř vyschne – aniž by se zkazilo. Avšak navzdory těmto změnám je vejce stále dlouho bezpečné ke konzumaci. Po uplynutí určitého času je ale lepší vejce vyhodit.
Nechte je v původním obalu
Pokud jste koupili vejce v proložce, je dobré je dát někde do zadní části lednice. Nevybalujte je z původního obalu, jen vždy vyjměte tolik vajec, kolik zrovna potřebujete. Původní obal totiž vejce dokáže ochránit před nasáváním pachů z lednice a také před výkyvy teplot, které mohou nastat při otvírání dveří lednice. Vždy je nejlepší vejce dát do lednice ihned po příchodu domů. Při pokojové teplotě totiž příliš dlouho nevydrží.
Mrazení vajec
Mrazení celých vajec i se skořápkou se nedoporučuje. Pokud víte, že svá vejce nedokážete během 5 týdnů spotřebovat, můžete prodloužit jejich životnost tak, že je rozklepnete do speciální nádoby na mrazení vajec. V mrazáku vám takto vejce vydrží jeden rok v bezvadné kvalitě. Mohou být zmraženy i déle, avšak po jednom roku už se to odráží na jejich kvalitě. Až budete chtít tato vejce použít, přesuňte nádobu do chladničky a po rozmražení je spotřebujte do jednoho týdne.
Vejce: Zdroj náhledového obrázku Pixabay.com