Jak jíst dle odborníka pokrmy, aby se snížil nárůst cukru v krvi o 75 %

Jídlo

Máte vysokou hladinu cukru v krvi a rádi byste ji nějakým způsobem snížili? Jasně, asi se vám nechce jíst jenom potraviny, které to mají doslova v popisu práce. Ideální je zvolit metodu, která vás nijak výrazně neomezí. Skutečně existuje. Jedná se o biochemičky Jessie Inchauspeové. Jídlo by se podle něj mělo jíst v určitém pořadí. Své závěry popsala tato autorka v knize Glukózová revoluce: The Life-Changing Power of Balancing Your Blood Sugar. Jak tedy správné pořadí vypadá v praxi?

Přesný řád jídel jako nutnost

Výzkum hovoří vcelku jednoznačně. Inchauspeová pro časopis Health konkrétně říká následující: „Věda ukazuje, že pokud sníte složky jídla v určitém pořadí, můžete snížit prudký nárůst glukózy z jídla o 75 %. Takže jíte úplně stejné jídlo, ale má to pro váš organismus mnohem menší následky.“ Pojďme se tedy podívat na konkrétní pořadí pokrmů.

Jaké je optimální pořadí jídel?

Začít bychom měli zeleninou. Následovat musí bílkoviny a tuky. Jako třeba se konzumují jídla obsahující škroby a cukry. Tato teorie je ovšem vcelku abstraktní. My si ji převedeme do konkrétních jídel. Prostě si dáte lososa, poté špenát a hnědou rýži a kousek dortu. Pořadí ovšem musí být úplně jiné. Začnete logicky špenátem, dále si dáte lososa, rýži a skončíte u sladkého dezertu.

ZeleninaFoto: Pixabay

V restauraci se vyplatí jiný trik

Před konzumací hlavního jídla by se neměl jíst v žádném případě chléb. Chléb na lačný žaludek vytváří hodně glukózy. Jinak se zelenina může klidně ještě okořenit třeba nějakými zelenými bylinkami, jež mohou být usušené a nasekané. Alternativ je v tomto ohledu poměrně hodně.

Pozor na sladké nápoje

Hlavně klasické sycené nápoje nebo i obyčejný slazený čaj dokážou zvýšit hladinu cukru v krvi. Rychle a jednoduše. Když už sladký nápoj opotřebujete, pak si ho dejte až na konci jídla, případně po něm.

Zdroj info: mindbodygreen.com

Náhledové foto: Pixabay

Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.