Jak na správné uchování jablek, aby dlouho vydržela

Jablka

Jablka jsou jistě jedním z nejrozšířenějších a nejběžnějších druhů ovoce. Věděli jste však, že se v jablkách nachází osm ze třinácti vitaminů? Obsahují také pro tělo nezbytné minerální látky, z nichž nejhojnější jsou draslík, dále fosfor, vápník, hořčík, sodík, železo, křemík, mangan, měď, zinek, fluor, jód a selen. Množství těchto látek závisí na půdě, ve které se jabloně pěstují.

V případě, že nemůžete mít jablka z vlastního porostu, zeptejte se rodiny nebo kamarádů, zda by vám nedali přebytečná jablka ze svých zahrad. Na druhou stranu je můžete nakoupit od pěstitelů na trzích, nejlépe v bio kvalitě, protože ty jsou špičkové a jejich kvalita se nedá srovnávat s těmi z obchodů s potravinami. Několik druhů jablek, v případě, že jsou dobře uloženy, vydrží až do jara, ale ostatní by měly být zkonzumovány mnohem dříve.

Jablka můžete usušit

Jednou z nejznámějších metod uchování je jednoznačně sušení. Jablka si v tomto stavu uchovávají především vitamíny.

Usušíte je například:

  •       na slunci
  •       v troubě, při nízké teplotě
  •       v sušičce na ovoce

Uchováte je i díky zavaření

Vaření je jednou z nejběžnějších strategií uchovávání potravin. Jablka můžete chránit například jako kompot, nebo dokonce společně s dalším ovocem. Také z nich uděláte dětskou přesnídávku s pudinkem nebo zvláštní druh marmelády. Rovněž je ochráníte s využitím takzvané suché strategie, tj. jablka očistíte, rozmělníte a natlačíte do vydezinfikovaných sklenic, v tu chvíli je povaříte přibližně 20 minut od doby, kdy začaly vařit. A věřte, že takto vlastnoručně vyrobená jídla jsou mnohem zdravější a chutnější než ty kupované…

Jablka 2
Foto: Pixabay

Vyrobte si vlastní mošt

Mezi další alternativy patří výroba moštu. Najděte si ve svém regionu moštárnu, která pro vás mošt vyrobí, a několik z nich ho skutečně i pasterizuje, takže budete mít nepřetržitý přísun vitamínů po několik měsíců. V případě, že nemáte čas na tvorbu moštu, dáte ho do chladničky. A na závěr něco pro vynalézavější lidi. V případě, že máte extrémní množství jablek, zkuste si vyrobit vlastní cider nebo je dejte do sudu, za pár týdnů je odvezte do palírny a užívejte vlastní anti-covid – kalvados…

Zdroje info: irecepty.cz, jaktak.cz, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9321083/

Náhledové foto: Pixabay