Jak odolat zákeřné viróze? Vyzpovídali jsme odbornici

Výkyvy podzimního počasí otevírají bránu k nejrůznějším virózám a nachlazením. A jak jim předcházet? Poradí vám přední česká odbornice na imunitní systém. Jde o přednostku Ústavu imunologie 2. lékařské fakulty UK a FN Motol prof. MUDr. Jiřinu Bartůňkovou.

Určitě víte, že nejlepší možností je příjem vitamínů v čerstvém ovoci a zelenině, ovšem k zahození nejsou ani ty správné potravinové doplňky. „Vyplatí se to,“ zahajuje celý rozhovor prof. MUDr. Bartůňková.

Za sníženou obranyschopnost si můžeme sami

Jedním dechem dodává, že na naši imunitu má vliv především způsob našeho života, kdy naprostou většinu dne trávíme v uzavřených prostorách a na kvalitní a zdravou stravu si uděláme čas jen zřídkakdy. A nezáleží na tom, zda jsme právě v práci, ve škole, nebo třeba v kině či restauraci. Zdejší prostředí je plné mikrobů, které útočí na vysušené sliznice, se kterými se díky pobytu v místnosti dřív nebo později začne potýkat každý. A svůj podíl na tom má i prostydnutí.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Proto je příjem vitamínů C a D během zimy důležitější, než kdykoliv jindy. Měli bychom je přijímat i nad rámec běžného stravování. A jaké další způsoby pro posílení imunity lze podle této odbornice vyjmenovat?

  • očkováním,
  • přiměřené množství infekcí v dětství,
  • fyzická aktivita,
  • zdravá strava,
  • dostatek spánku atd.

„Mít ročně 2-3 respirační infekce je normální,“ pokračuje. Jde mimo jiné o známku toho, že naše tělo funguje správně a nikoli toho, že jsme něco zanedbali. Samozřejmě je nutné myslet i na možné oslabení organismu, a to nejčastěji díky alergiím. Neváhejte se proto při podezření na ně poradit s lékařem.

Ovoce a zelenina – teprve potom multivitamíny

A kam sáhnout? Ze všeho nejdříve po jablku, pomeranči nebo třeba mrkvi. „(Vitamíny) Jsou obvykle v lepší chemické vazbě s dalšími komplexními látkami než syntetické preparáty. Takže dát si každý den syrové ovoce nebo zeleninu prospěje,“ doporučuje lékařka. Upozorňuje ovšem i na limity. Vitaminů se totiž dnes v přírodních produktech nachází jen velmi málo. Pro optimální denní dávku vitamínu C byste tak museli sníst jablek hned několik. „Navíc nikdy nevíte, kde takové jablko rostlo, jak ho skladovali či převáželi nebo kolik obsahuje pesticidů nebo jiných toxických látek,“ dodává závěrem. Pokud si tedy nejste jistí zdrojem nebo vám jednoduše takovéto forma nesvědčí, neváhejte si pro jistotu vzít na posílení imunity 100 mg tabletu kyseliny askorbové, tedy syntetického vitaminu C.

Vsadit můžete i na tradiční prostředky lidového léčitelství. Jmenovat bychom mohli například zázvor. Čaj si jednoduše připravíte z několika plátků čerstvého kořene, přelitých horkou vodou. Nesmíte se jen pozastavit nad jeho štiplavou chutí.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com

Každý by se chtěl cítit skvěle. I já. Snažím se o to a některé zajímavosti ohledně zdraví vám prozradím ve svých článcích.