Jak postupně začít měnit jídelníček, aby vám zdravá strava dlouho vydržela
Pokud chcete zapracovat na svém jídelníčku a třeba i shodit nějaké to přebytečné kilo, je vždy zásadní hlavně kvalitní strava. Ta by měla obsahovat ty správné živiny, vitamíny a minerály. A toho dosáhnete tak, že přidáte do jídelníčku zdravé potraviny. Jak to ale udělat, aby vám nadšení vydrželo a nevrátili jste se po týdnu extra zdravého jedení zpět ke starým návykům? S tím vám může pomoci následující článek.
Odstraňte vyloženě špatné potraviny a přidejte ty „lepší“
Nejdříve je dobré zaměřit se na tom, co je na vašem jídelníčku špatně. Zkuste omezit nezdravé tučné, sladké nebo smažené potraviny. Pro začátek se jich nemusíte vzdát úplně, ale bude stačit, když některé z nich nahradíte lepší a zdravější variantou. Důležité je nespěchat a nepřecházet z jednoho extrému do druhého.
Objevujte nové zdravé chutě
Zdravý jídelníček nemusí být nudný a bez chuti. Je důležité naučit se pracovat s jednotlivými zdravými potravinami a jídla vychutit tak, aby byla opravdu dobrá. S tím vám pomohou hlavně bylinky a nejrůznější koření. Nebojte se si daná jídla vždy upravit podle své představy o tom, jak by to mělo chutnat.
Postupně vylaďte svůj jídelníček
Jakmile uděláte hlavní změny a začnete se zbavovat nezdravých jídel, budou přirozeně nahrazena některými lepšími potravinami. Vyladěním jídelníčku se dostanete do zcela nové etapy, kdy zdravá jídla budou tvořit ideálně 80 %. A přesně tak by to mělo. Nesnažte se o dokonalost, protože úplně každé jídlo nemusí být nejzdravější a podle příruček. Dopřejte si občas něco i pro své potěšení. Jen je důležité znát správné množství a nijak to nepřehánět.
Foto: Pixabay
Na druhou stranu to zbytečně nehroťte
Vyladěný jídelníček by rozhodně neměl znamenat stres v restauracích nebo na návštěvách, Když si jeden den dopřejete něco dobrého, rozhodně se nijak netrestejte striktním režimem v následující dny. Jídlo by mělo být stále potěšením a až zjistíte, že se po zdravých potravinách i dobře cítíte, už to jistě půjde samo.
Náhledové foto: Pixabay
Zdroj: zkušenosti autorky