Jak předejít plesnivění brambor ve sklepě?
Stačí pouze malá chyba a všechny budou zničené. Je těžké si představit, že budete bez brambor anebo, že si je musíte jít koupit do obchodu. Kromě toho, že úžasně chutnají a dají se upravovat na nepřeberné množství způsobů, obsahují také vitamíny (například C a B6) a část minerálních látek.
Jsou skvělé pro kůži, srdce, kosti, snižují krevní tlak, posilují trávicí systém a působí jako prevence rakoviny. Abychom ochránili co nejvíce prospěšných látek obsažených v bramborách, musíme se naučit, jak je správně skladovat a následně i správně upravovat. Každým krokem můžete ztratit živiny a znehodnotit celý pokrm.
Jak a co skladovat?
Existuje řada běžných zásad, kterými je třeba se řídit při ukládání jakýchkoli plodin ze zahrad, polí nebo obchodů.
- Ujistěte se, že vybraný sortiment je vhodný pro uskladňování. V případě brambor se jedná o odrůdy DALI, Rosella, Ditta, Karin, Agria a Marabel.
- K uskladnění jsou vhodné pouze prvotřídní potraviny. Poškozené kusy by měly být využity pro včasné použití.
- Podmínky skladování musí odpovídat potřebám dané plodiny (teplota, světlo, proudění vody atd.- u každé plodiny jsou podmínky krapet jiné).
- Plodiny, které dozrávají v době sběru, jsou nejlepší k uskladnění. Naopak u nezralých nebo přezrálých kusů je uskladnění o hodně obtížnější.
Kam brambory uložit?
Vyhrabané bramborové hlízy rozložte na papír nebo noviny na tmavém a dobře větraném, chladnějším místě. Ideální teplota je 10 °C – 15 °C. Po téměř dvou týdnech slupky ztuhnou – což značí čas, že jsou připraveny k uskladnění.
Pokud jsou brambory špinavé, můžete je otřít nasucho. Neumývejte je. S bramborami je třeba zacházet opatrně, aby nedošlo k jejich potlučení. Poškozené hlízy neskladujte společně se zdravými. Nyní brambory skladujte ve větraných nádobách – jako jsou plastové přepravky nebo proutěné koše a podobné. Skladovací nádoby vždy zakryjte novinami, abyste předešli kontaktu se světlem. Pokud tak neučiníte, brambory zezelenají a nebudou poživatelné. Ideální teplota pro uskladnění je přibližně 2-4 °C, ale brambory mohou přežít i několik měsíců při teplotě 7-10 °C.
Zdroje info: receptar.cz, blesk.cz
Náhledové foto: Pixabay