Jak snížit hladinu cukru v krvi? 5 přirozených metod
Krevní cukr je řízen inzulínem. Tento hormon se vylučuje poté, co ve své stravě přijmeme cukr. Určité množství cukru je obsaženo také v ovoci, těstovinách či pečivu. Nemusí jít tedy přímo o sladkosti. Pokud sníme najednou příliš mnoho sacharidů, povede to k náhlému zvýšení hladiny cukru v krvi. Díky této reakci toužíte po dalším cukru a sacharidech, protože tělem stále proudí inzulín. Tomuto efektu jde ale poměrně snadno zabránit.
1. Vyvážená strava
Pokud vaše strava obsahuje dostatečné množství vlákniny, zdravých tuků, vysoce kvalitních bílkovin a komplexních sacharidů, neměli byste po ní pociťovat chuť na sladké. Vyvážená jídla se v těle tráví déle, což znamená, že i uvolňování cukru do krevního řečiště je postupné. Kvalitními bílkovinami jsou vejce, ryby, hovězí. Za zdravé tuky považujeme ořechy, semena, extra panenský olivový olej a kokosový olej, avokádo, chí. Vlákninu získáte z ovoce, zeleniny či luštěnin.
2. Vynechejte sladké nápoje
Mezi sladké nápoje nepatří pouze sodovky, ale také džusy. Většina ovocných a zeleninových šťáv je plná cukru, dokonce i ty zelené. Pokud se rozhodnete pro konzumaci ovocných šťáv, které si sami připravíte, měli byste vědět, že jejich odšťavněním se připravujete o vlákninu, která je obsažena zejména ve slupkách ovoce.
3. Konzumujte skořici
Skořice se nehodí jenom do dezertů! Použít ji můžete například na ochucení ranního šálku kávy či čaje. Dobrá je také v kombinaci s ovesnými vločkami, ve smoothie a různém druhu pečiva. Hodí se ale také na maso i zeleninu. A proč bychom ji vlastně měli užívat? Skořice stabilizuje hladinu cukru v krvi. Skořice se proto doporučuje jako první pomoc, když vás „hodí mlsná“. Pozor na zvýšenou konzumaci skořice by si měly dát těhotné a kojící ženy. U těhotných může vyvolat předčasné kontrakce dělohy, u kojících zase snižuje proces laktace.
4. Zaměřte se na kvalitní sacharidy
Vyhýbat se veškerým sacharidům není správné. Existují dva typy: jednoduché a složité. Oba dva zvyšují hladinu cukru v krvi, ale trochu odlišně. Jednoduché sacharidy se nachází v mouce, bramborách, cukru, pečivu a sladkostech. Vzhledem k tomu, že tyto potraviny neobsahují vlákninu, rozkládají se v těle rychle. Díky tomu dochází ke kolísání hladiny cukru v krvi. Složité sacharidy zase obsahují vlákninu, proto je jejich trávení pomalejší. To má nižší dopad na hladinu cukru v krvi. Patří sem luštěniny, chia semínka, oves, lněná semínka, kořenová zelenina apod.
5. Méně stresu
Když jsme ve stresu, saháme častěji po sladkostech. Může za to stresový hormon kortizol. Abychom se udrželi v menším stresu, můžeme chodit na procházky, dopřát si relaxační aktivity (koupel, masáž, šálek čaje), posedět s přáteli, číst si nebo se třeba jen prospat.
Zdroj info: https://www.organicauthority.com/energetic-health/5-ways-to-naturally-balance-blood-sugar-it-involves-cinnamon-and-plenty-of-fat
Náhledové foto: Pixabay