Jak ušetřit za jídlo v době velkého zdražování a nebývale vysoké inflace

Chodíte nakupovat potraviny se stále větší částkou peněz? Nejste v tom sami. Zdražování se dotklo každého z nás. Někoho méně, jiného více, ale většina to na svém rozpočtu rodiny či jednotlivce poznává na vlastní kůži. Výhledově to nevypadá, že by se situace během několika měsíců mohla zlepšit. Zajímá vás, jakým způsobem ušetřit a přitom se dobře najíst?

Maso jen v neděli

K poměrně vysokým položkám na účtence z obchodu se řadí maso. Co takhle se vrátit k praxi našich předků, kteří měli maso jen v neděli? Ve skutečnosti to není zase tak špatný nápad. Ušetříte a ještě na tom možná budete zdravotně lépe. Vegetariánská strava je totiž považována za jednu z nejzdravějších krmí. Pochopitelně do ní nelze počítat smažené hranolky a koblihy nebo pečené buchty, nýbrž jídla z luštěnin (obsahují plnohodnotné bílkoviny) a zeleniny, doplněné semínky či ořechy.

Vytvořte si jídelníček

Ušetřit na jídle lze. Chce to ale důvtipně plánovat, co uvaříte. V takovém případě oceníte vytvoření si týdenního jídelníčku, podle kterého nakoupíte jednotlivé potraviny – třeba ve slevě nebo v akci za výrazně levnější cenu. Asi vám nezůstane nic jiného než chodit do supermarketů nakoupit podle letáků, které vám chodí do schránky. Tedy za předpokladu, že je ihned nevyhazujete. Je-li to pod vaši úroveň, protože přeci nebudete nakupovat jako „socky“, tak prostě budete za jídlo vydávat větší sumy peněz.

Foto: Pixabay

Do obchodu s lístkem

Zároveň ale platí, že byste si měli napsat na lístek napsat seznam toho, co nakoupíte, a v obchodě jít podle něho a nic víc do vozíku nedávat. Ono to láká, tam sladká tyčinka, jinde zase něco dalšího v akci 3+1 zdarma. Pokud to ale doma neujíte, tak to stejně poputuje do koše, což moc ekonomicky nevypadá. Nakupujte takové množství potravin, které dokážete opravdu sníst, a aby se vám doma pak nic nezkazilo. Je to primitivní rada, ale řada lidí se podle ní vůbec nechová. Pak jsou ovšem popelnice plné a bezdomovci mají hody.

Naučte se zpracovávat i zbytky jídla

Kdo je hospodárný, tak i ze zbytků jídla dokáže vykouzlit oběd na druhý den. Ostatně internet je plný rad, jak na to. Uspoříte a ještě se budete chovat k přírodě udržitelně a ekologicky. Víte, že třeba z bramborové kaše lze připravit chutné placky nasladko i naslano? Z vařeného nebo pečeného masa je možné vyrobit chutnou pomazánku na chleba. A tak bychom mohli pokračovat, protože těch možností se nabízí celá řada.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/sustainable-eating-while-saving-money#4.-Eat-your-leftovers

Náhledové foto: Pixabay

 

 

Zdraví je velmi důležité. Co mu prospívá a co ne? Některé zajímavé tipy se vám pokusím nabídnout.