Jak využít léčivé kopřivy

Kopřiva

Možná mnozí z vás ví, že kopřivy jsou léčivou rostlinou, která může pomáhat při mnoha neduzích. Jak však správně kopřivu využít? A s čím konkrétně pomůže? Na to se dnes společně zaměříme. Tak pojďme na to!

Zbaví vás lupů

Kopřivové šampony známe všichni. Díky nim jsou kopřivy známé svými účinky pro vlasy. Právě tato rostlina vám může pomoci s problémem, který řeší mnoho lidí. Tím problémem jsou lupy a řešením může být právě kopřiva. Z kopřivy si totiž můžete udělat například masku proti lupům. Obnoví vlasům lesk, odstraní lupy a vlasy celkově uzdraví. Co na masku budete potřebovat? Silný odvar z kopřiv (luhujte listy v horké vodě minimálně 2 hodiny). Tekutinu přeceďte. Listy smíchejte s plnotučným tvarohem a směs si naneste do vlasů, až ke kořínků. Až vám maska zaschne spláchněte svou hlavu kopřivovými odvarem. Nakonec si umyjte vlasy dětským šamponem. Po vymytí šamponu opět naneste kopřivový odvar a už neumývejte.

Čaj z kopřiv

Z kopřiv lze také udělat výborný čaj. Nejen že je chutný, je i blahodárný. Pomůže vám s při problémech s močovými cestami nebo s bolestmi způsobenými artritidou. Zde však pozor. Pití kopřivového čaje může být nebezpečné v kombinaci s některými léky, a proto je nejlepší jeho pití konzultovat s doktorem. Navíc jeho pití nesmíte ani tak přehánět. Vždy maximálně dva šálky denně a v kuse nanejvýš čtvrt roku. Pak asi 2 měsíce pauzu. Jak si čaj připravit? Připravte si asi hrnek listů kopřivy, dejte je do hrnce, zde zalijte asi dvěma hrnky vody a přiveďte k varu. Po dosažení varu ihned odstavte a nechejte asi pět minut zchladnout. Potom již jen přeceďte, ochuťte tak jako to máte rádi a můžete pít.

Kopřivy na způsob špenátu

Kopřivy si můžete udělat i jako zdravý „špenát“. Můžete je tedy upravit, jako při vaření špenátu. Na jednu porci potřebujete asi dvacet deka listů mladých kopřiv, 25 g másla, čtvrtku cibule, ocet, sůl a pepř. Kopřivy prolijte několikrát horkou vodou. Ztratí svou pálivost. Na rozpuštěném másle osmažte cibuli, přidejte nasekané kopřivy s trochou vody a míchejte deset minut. Až kopřivy změknou dochuťte. Do pokrmu můžete při smažení přidat ještě vejce.

Zdroj úvodní náhledové fotografie: Pixabay.com

Svět zdraví je bezbřehý. Jak se cítit co nejlépe? To neví nikdo, ani já. Přesto vám nějaké zajímavosti prozradím.