Jak vyzrát jednoduše na pálení žáhy
Znáte to? Ráno se vzbudíte po bujaré noci a najednou máte velmi nepříjemný pocit. Pálí vás žáha. Jedná se o velkou nepříjemnost způsobenou vracením se kyselého obsahu žaludku do oblasti jícnu. Na vině je uvolněný jícnový svěrač. Ten by se měl standardně otevírat pouze v případě, že se potrava sune do žaludku. Pokud dochází k otevírání svěrače v opačném případě, jde o reflux. Pálení žáhy se tradičně objevuje při kouření, konzumaci alkoholu, obezitě a v některých dalších případech.
Neutralizace žaludečních šťáv jako základ
Velmi důležitá je především neutralizace kyselých žaludečních šťáv. Za tímto účelem se používají antacida. Jde fakticky o sloučeniny hliníku, vápníku a hořčíku. Vyznačují se zásaditým pH. Volit lze jak tablety, tak nejrůznější suspenze nebo žvýkací tobolky. Léky se většinou užívají po jídle, a to cca 1 až 2 hodiny. V tomto momentu je v žaludku nejkyselejší prostředí, jež se musí eliminovat.
Jedlá soda: Zdroj náhledového obrázku Pixabay.com
Úprava jídelníčku a další prevence
Určitě se vyplatí vyhnout se pokrmům, které pálení žáhy zhorší. Popravdě řečeno, každý to má z tohoto pohledu jinak. Tradičně se ale nedoporučují luštěniny, rajčata nebo mléčné výrobky. Poslední jídlo by se mělo jíst 4 hodiny před ulehnutím. Po jídle pozor na naklánění a nošení těžkých předmětů. Stejně tak se vyplatí nosit poněkud volnější kalhoty.
Babské rady zní jasně
Úlevu by měla přinést zvýšená poloha horní poloviny těla. V té by se měla vypít sklenička vlažné vody. Potlačit kyselost žaludečních šťáv by měla jedlá soda. Zajímavý je i tip týkající se mrkve. Nastrouhejte ji najemno a zkonzumujte. Mnohdy lidé také kousali syrovou bramboru. Jinak může představovat zajímavé řešení také kysaná smetana podávaná po malinkatých dávkách po tři dny. Mimo ni by se ale nemělo nic jíst. Nakonec se takto sní až 5 sklenic kysané smetany.
Pálení žáhy: Zdroj náhledového obrázku Pixabay.com
Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.