Jak zpracovat rakytník? Respektive to, co vám zbude v odšťavňovači
Receptů, jak se dá zpracovat rakytník, je celá spousta. Marmeláda, sirup, džem, zmrzlina, likér, bonbony, med a spoustu dalšího. Velké množství těchto receptů využívá pouze šťávu. Existují způsoby, jak můžete využít i to, co vám zbylo v odšťavňovači. Spousta lidí zbytky ovoce používá k výrobě ovocných kůži nebo müsli tyčinek. Bohužel slupky z rakytníku jsou po odšťavnění nevhodné pro přímou konzumaci. Hodí se ale do jiných receptů.
Rakytník na čaj
Zbytky rakytníku, který nevyužijete do svých receptů, jednoduše rozmažte v tenké vrstvě na tác nebo na plech vyložený pečícím papírem. Nechte sušit na teplém místě (poblíž trouby, radiátoru nebo třeba jen na skříni). Stačí sušit opravdu jen chvilku – někdy jen jeden den, než se směs vysuší. Poté ji dejte do vzduchotěsné nádoby a pravidelně odebírejte na přípravu čaje. Dvě až tři lžičky zalijte horkou vodou a nechte minimálně 5 minut vylouhovat.
- Vysušený rakytník můžete smíchat s jiným sušeným ovocem nebo bylinkami. Skvělou kombinaci získáte například smícháním se sušenou arónií (lze použít též zbytky z odšťavňovače) a se šípky.
Foto: Pexels
Rakytníkový ocet
Rakytníkový ocet se dá vyrobit v podstatě z jakéhokoli rakytníku – může jít o plody čerstvé i sušené, celé i pomleté, nebo právě jen o jejich zbytky, které zůstanou v odšťavňovači. Můžete ho použít k okyselení salátu nebo si lžíci octa smíchejte se sklenicí vody pijte každé ráno na lačno. Můžete tak podpořit svou imunitu. Sklenice, ve kterých budete ocet připravovat, musí být dokonale čisté. Vyvařte je proto ve vroucí vodě po dobu několika minut. Postup na přípravu octa je následující:
- Rakytníkem naplňte sklenice asi 2 cm pod okraj.
- Zalijte octem tak, aby byl rakytník zcela ponořený.
- Nechte 14 dní na teplém místě macerovat.
- Poté slijte přes jemné plátýnko a snažte se vymačkat co nejvíce šťávy.
- Skladujte v lahvičkách na tmavém místě.
Rakytníkový olej
Pravý rakytníkový olej se vyrábí vylisováním semen rakytníku. To ale ve většině domácností není možné. Proto si připravujeme alespoň olej obohacený o nějaké ty živiny z rakytníku. Příprava přitom není vůbec náročná. Stačí, když zbytky rakytníku dáte do sklenice a zalijete olivovým olejem tak, aby byly ponořené. Několikrát poklepejte dnem sklenice o stůl či kuchyňskou linku, abyste se zbavili případných vzduchových bublin. Dejte na tmavé a chladné místo po dobu 14 dní (občas protřepejte). Poté sceďte přes plátýnko a vymačkejte co nejvíce šťávy. Uchovávejte v tmavých lahvích mimo přímé sluneční světlo.
Zdroje info:
https://kuchynelidlu.cz/clanek/jak-zpracovat-rakytnik
https://www.sevakstar.cz/rakytnikovy-caj-ovoce-50-g
Foto: Pexels