Jak zpracovat zázvor? Budete jej mít vždycky připravený k použití
Zázvor, to je takový malý zázrak. Má mnohé účinky na lidský organismus. Využíváme jej zejména k podpoře imunitního systému. Umí toho ale mnohem více! On totiž také účinně bojuje s bakteriemi, které již v těle jsou. Včetně těch, které se nachází v ústech. Díky tomu může nejenom snížit riziko vzniku zubních kazů, ale také působit jako prevence proti paradentóze. Kromě toho působí také proti nevolnostem, uvolňuje bolestivost svalů (například po náročném fyzickém výkonu) aj.
Zázvor v medu s citronem
Tato směs je jakási alternativa zázvorového čaje, který můžete mít připravený v lednici na okamžik, kdy cítíte, že na vás „něco leze“. Jednoduše odeberete lžičku nebo dvě ze směsi a zalijete horkou (nikoli vroucí) vodou. Promíchejte a vypijte. Zde je návod na jeho přípravu:
- 100 – 150 g zázvoru,
- 2 – 3 citrony,
- 1 – 2 kusy skořice celé,
- 5 ks hřebíčku,
Protože má zázvor výraznou, kořenitou chuť, vyplatí se jej napoprvé použít méně (nebo pokud plánujete podávat též dětem). Pokud milujete chuť zázvoru, můžete si ho naopak dopřát více. Smíchejte ho s plátky citronů (kůra bez chemického ošetření) a kořením. Dejte do sklenice a zalijte medem tak, aby bylo vše ponořené. Uzavřete a uložte do lednice. Po 8 dnech je směs připravená k užívání. Můžete ji scedit nebo nechat tak, jak je.
Foto: Pexels
Kandovaný zázvor a domácí zázvorové sladidlo
Budete potřebovat jen tři ingredience: zázvor, vodu a cukr krystal. Vše ve stejném poměru (na 1 kg zázvoru přijde 1 kg vody a 1 kg cukru). Zázvor očistěte a nakrájejte na kostičky. Dejte do odměřené vody a povařte 20 minut. Přidejte cukr a přiveďte k varu. Promíchejte a odstavte. Po 24 hodinách opět vaříme 20 minut. Odstavíme na dalších 24 hodin. Poté znovu povaříme 20 minut, slijeme (nálev si uchovejte). Jakmile zázvor okape, můžete jej obalit v cukru nebo jej nechat uschnout tak, jak je. Nálev použijte jako sladidlo do čaje nebo na přípravu studených nápojů.
Zázvorovice
Jedná se v podstatě o zázvor naložený do slivovice. Nápoj připravíte jednoduše. Vezměte si jeden středně velký kořen zázvoru a nastrouhejte jej najemno. Dejte do velké sklenice (objem asi 3 litry). Dva až tři citrony oloupeme a zbavíme všech bílých částí. Poté je rozmixujeme tyčovým mixérem a přidáme k zázvoru. Následně vmícháme ještě 6 lžic medu. Toto všechno zalijeme alkoholem (nejlépe slivovicí) a necháme odstát minimálně 3 týdny. Každý den směs protřepejte. Poté slijte přes jemné plátýnko a užívejte dle libosti.
Zdroje info:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019938/
https://budejovice.rozhlas.cz/zazracny-napoj-ze-zazvoru-citronu-a-medu-podle-moniky-brydove-7038617
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6737165/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4818021/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20418184/
Foto: Pexels