Jaké jsou typy rostlinných mlék
Dnes se podíváme na nejrůznější typy rostlinných mlék. Pokud je často konzumujete z nejrůznějších důvodů, určitě je dobré vědět specifika, výhody a nevýhody každého z nich. Pojďme tedy společně na to!
Ovesné mléko
Toto mléko má méně tuku i bílkovin. Naopak je zde však větší podíl uhlohydrátů v obsahu než u ostatních mléčných alternativ. Jeho chuť je neutrální a konzistence lehce krémová. Často tedy bývá využíváno například v kavárnách. Často bývá také voleno těmi, kdož nechtějí či nesmí pít obyčejné živočišné mléko, avšak zároveň jsou například alergičtí na jiné látky, ze kterých se rostlinná mléka vyrábí. Klasicky ořechy a sója. Jeho výroba je i šetrná k životnímu prostředí. Oproti kravskému mléku až o 80 %.
Mandlové mléko
Známá alternativa kravského mléka. Je spojené s nízkým obsahem kalorií, tuků a bílkovin. Konzistence je o něco řidší než u ovesného mléka. Chuť je lehká. Nevýhodou je, že je mnoho lidí alergických na ořechy. Ti pak musí hledat jiné alternativy. Mandlové mléko lze doporučit například do smoothies.
Sójové mléko
To je srovnatelně bohaté na bílkoviny jako kravské mléko. Je také méně průmyslově zpracované než ostatní náhrady mléka. Ideál je najít taková sójová mléka, která nejsou dochucovaná a doslazovaná. Vzhledem k životnímu prostředí je sójové mléko problematické, respektive může být. Je důležité se dívat, kde je vyrobeno. Pěstování sóji v Amazonii má totiž za následek odlesňování a omezování domorodců.
Kokosové mléko
Z hlediska ekologie je tento nápoj málo náročný. Z hlediska hodnot látek to již není tak pozitivní. Naleznete zde totiž velké množství nenasycených tuků. Právě tyto látky jsou diskutované, jako ohrožení lidského organismu. Konzistence je krémová a využijete jej například v asijské kuchyni nebo při nahrazování kravského mléka v kávě a jiných nápojích.
Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com
Svět zdraví je bezbřehý. Jak se cítit co nejlépe? To neví nikdo, ani já. Přesto vám nějaké zajímavosti prozradím.