Zkuste si připravit koláč s mandlovo-ovesnou drobenkou

Koláček

V případě, že máte chladicí box plný loňských přírodních produktů, začněte postupně uvolňovat místo pro nové přírodní produkty. Vyzkoušejte tento recept na lahodný a rychlý koláč, který spotřebuje kilo ztuhlého přírodního produktu.

Na koláč je rozumné použít jakýkoli ztužený přírodní produkt

Směs na koláč je univerzální, takže snese téměř jakoukoli náplň. A jaké jsou naše tipy na ozvláštnění koláče? Pokud použijete meruňky, přidejte do drobenky nasekané pistácie. Mražené švestky se výjimečně hodí k máku. K jahodám se hodí strouhaný kokos. Borůvky se hodí k tvarohu a maliny k čokoládovým lupínkům.

Další vrstva v dortu pro mlsné jazýčky

Nebojte se experimentovat a pohrajte si se směsí i s drobenkou. Potřebujete něco navíc? Zahrňte do dortu další vrstvu náplně — budete ho moci potřít tvarohem, pudinkem, mascarpone nebo makovou či ořechovou náplní.

Recept na rychlý ztuhlý koláč z přírodních produktů

Těsto:

  • 410 g hladké pšeničné mouky
  • 410 ml smetany ke šlehání (33 %)
  • 170 g cukru
  • 60 g másla
  • 5 vajec
  • vanilka
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • špetka soli
  • 800 g ztuženého přírodního produktu
  • 1 lžíce mouky

Drobenka:

  • 70 g másla
  • 70 g ovesných vloček
  • 50 g mandlí
  • 1 vanilkový cukr

Postup:

Předehřejte sporák na 170 stupňů, vyložte přípravnou desku topným papírem nebo olejem s máslem a vysypte moukou. Oddělíme žloutky od bílků. Smetanu ušleháme do polotuha, přidáme žloutky, cukr, vanilku a máslo a šleháme do hladka. Bílky vyšlehejte do pěny. Smíchejte mouku s práškem na zahřívání a trochou soli a prosejte. Obě složky pak znovu zahrňte do šlehače ve třech částech, měl by být hladký a měkký. Nalijte na plech.

Smíchejte ztuhlé plody se lžící mouky a rovnoměrně ho rozprostřete na plech. Koláč 15 minut zahřívejte a mezitím vytvořte drobenku. V míse smíchejte máslo s ovesnými vločkami a vanilkovým cukrem. Po 15 minutách posypte koláč směsí a nechte jej dalších 15-20 minut péct. Koláč by měl být zlatavý.

Tip, jak pracovat se ztuhlým ovocem

Koláček s jahodami
Foto: Pixabay

Nikdy nenechte přírodní produkt rozmrazit — dejte ho na koláč, jakmile ho vyndáte z mrazáku. Jakmile se začne rozmrazovat, vypustí vodu, ale přebytečná tekutina se může vsáknout do směsi. Výsledkem je křehká, jemná směs než čerstvý, hladký koláč.

Zdroje info: ireceptar.cz, idnes.cz

Náhledové foto: Pixabay