Zkuste si připravit koláč s mandlovo-ovesnou drobenkou
V případě, že máte chladicí box plný loňských přírodních produktů, začněte postupně uvolňovat místo pro nové přírodní produkty. Vyzkoušejte tento recept na lahodný a rychlý koláč, který spotřebuje kilo ztuhlého přírodního produktu.
Na koláč je rozumné použít jakýkoli ztužený přírodní produkt
Směs na koláč je univerzální, takže snese téměř jakoukoli náplň. A jaké jsou naše tipy na ozvláštnění koláče? Pokud použijete meruňky, přidejte do drobenky nasekané pistácie. Mražené švestky se výjimečně hodí k máku. K jahodám se hodí strouhaný kokos. Borůvky se hodí k tvarohu a maliny k čokoládovým lupínkům.
Další vrstva v dortu pro mlsné jazýčky
Nebojte se experimentovat a pohrajte si se směsí i s drobenkou. Potřebujete něco navíc? Zahrňte do dortu další vrstvu náplně — budete ho moci potřít tvarohem, pudinkem, mascarpone nebo makovou či ořechovou náplní.
Recept na rychlý ztuhlý koláč z přírodních produktů
Těsto:
- 410 g hladké pšeničné mouky
- 410 ml smetany ke šlehání (33 %)
- 170 g cukru
- 60 g másla
- 5 vajec
- vanilka
- 2 lžičky kypřícího prášku
- špetka soli
- 800 g ztuženého přírodního produktu
- 1 lžíce mouky
Drobenka:
- 70 g másla
- 70 g ovesných vloček
- 50 g mandlí
- 1 vanilkový cukr
Postup:
Předehřejte sporák na 170 stupňů, vyložte přípravnou desku topným papírem nebo olejem s máslem a vysypte moukou. Oddělíme žloutky od bílků. Smetanu ušleháme do polotuha, přidáme žloutky, cukr, vanilku a máslo a šleháme do hladka. Bílky vyšlehejte do pěny. Smíchejte mouku s práškem na zahřívání a trochou soli a prosejte. Obě složky pak znovu zahrňte do šlehače ve třech částech, měl by být hladký a měkký. Nalijte na plech.
Smíchejte ztuhlé plody se lžící mouky a rovnoměrně ho rozprostřete na plech. Koláč 15 minut zahřívejte a mezitím vytvořte drobenku. V míse smíchejte máslo s ovesnými vločkami a vanilkovým cukrem. Po 15 minutách posypte koláč směsí a nechte jej dalších 15-20 minut péct. Koláč by měl být zlatavý.
Tip, jak pracovat se ztuhlým ovocem
Nikdy nenechte přírodní produkt rozmrazit — dejte ho na koláč, jakmile ho vyndáte z mrazáku. Jakmile se začne rozmrazovat, vypustí vodu, ale přebytečná tekutina se může vsáknout do směsi. Výsledkem je křehká, jemná směs než čerstvý, hladký koláč.
Zdroje info: ireceptar.cz, idnes.cz
Náhledové foto: Pixabay