Jde to i bez masa: Ugrilujte si zeleninu, tofu, sýry i ovoce
Zahradní párty nemusí být pouze pro masožravce. Právě naopak, na gril se dokonale hodí odlehčené, zdravější a ještě chutnější suroviny. Naučíme vás, jak připravit dokonalé menu, které ocení i vegani či vegetariáni. Aby byl výsledek dokonalý, potřebujete znát pár tipů a triků a pak se už jen stačí pustit do experimentování.
Zelenina
Na gril jsou vhodné všechny druhy kořenové zeleniny, ale také paprika, cuketa, lilek či chřest. Nebojte se kedlubny ani rajčat. Doporučujeme pevnější zeleninu, aby se na horkém grilu nerozpadala.
Profi tipy: cuketu a lilek před grilováním posolte a nechte 15 minut odstát, zbavíte je vody a hořkosti. Brambory předvařte nebo zabalte do alobalu, případně nakrájejte na tenké plátky. Rajčata můžete překrojit na polovinu. K zelenině se hodí bylinky a olivový olej. Pokud budete připravovat zeleninové špízy, dřevěné špejle namočte na 10 minut do vody, aby se nespálily.
Čas grilování: podle druhu a velikosti zeleniny
Tofu
Je jednoduché na přípravu, lze jej použít na mnoho způsobů a ocení ho všichni, kteří si chtějí pochutnat na dobrém jídle a hlídat si přitom svou linii. Ladí s různými bylinkami, omáčkami i marinádami, připravuje se rychle a velmi jednoduše. Značka LUNTER uvedla na pulty obchodů Tofu for Grilling, Smoky BBQ – „Chuť Texasu“, které je marinované a tím pádem ho už není třeba dochucovat. Kromě toho má značka v portfoliu ještě grilovací příchutě Sweet chilli a řecký Gyros.
Profi tipy: Jedna kostka tofu přináší milion způsobů využití. Dá se nakrájet, drtit, strouhat, mixovat, grilovat – na sladce i na slano. Na gril ho položte v celku, chcete-li menší kousky, překrojte jej příčně nebo rovnou nakrájejte na kostičky a napichujte na špízy.
Čas grilování: 5 minut z každé strany
Lunter Sweet Chilli: Foto se svolením společnosti Lunter
Sýry
Jsou skvělou volbou, která oživí každou grilovačku. Ne všechny sýry jsou však vhodné pro rozpálený rošt. Doporučujeme sáhnout po těch s pevnou strukturou, aby vydržely vysokou teplotu a neroztekly se. Ideální jsou oštiepky, halloumi, hermelíny ale i pařenice.
Profi tipy: Sýry vyjměte z chladničky hodinu před grilováním. Na grilu je obracejte opatrně a snažte se je nepropíchnout, aby nevytekly. Pro jistotu vždy použijte tác nebo alobal.
Čas grilování: dle potřeby, 7 minut z každé strany
Houby
Na gril se hodí celé kloboučky žampionů, portobello, ale i lišky nebo hříbky. Můžete je také nakrájet a grilovat v tácku nebo na alobalu. Hosty rozhodně okouzlíte houbami plněnými sýrem, kousky zeleniny a bylinek.
Profi tipy: houby nikdy nemyjte, zůstal by na nich sliz, pouze je otřete nebo oškrábejte od hlíny a odkrojte suchou nožičku. Na roštu je klidně umístěte na nejžhavější místo.
Čas grilování: 8 minut z každé strany
Ovoce
Na zahradní párty jej podávejte jako netradiční dezert. Na rošt se hodí ananas, banán, jablka, hrušky, meloun nebo fíky. Při výběru dbejte na pevnou dužinu a zralost. Přezrálé nebo velmi měkké kousky na gril nedávejte. Ugrilované ovoce je ideální zkombinovat se zmrzlinou, feta sýrem nebo pokapat citrónovou šťávou.
Profi tipy: Nezapomeňte na tuk, dužina ovoce se totiž lepí na rošt. Ovoce grilujte při nižší teplotě, nejlépe tehdy, když už plamen pomalu vyhasíná.
Čas grilování: 5 minut z každé strany
Jednoduše, na grilu lze připravit výjimečnou hostinu i bez klobásek či steaků. Stačí popustit uzdu fantazii a experimentovat.
Lunter Smoky BBQ: Náhledové foto se svolením společnosti Lunter
Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.