Jdete na párty? Správný základ je důležitý: co jíst před večírkem
Možná vás čeká ples nebo oslava narozenin. To jsou příležitosti, u kterých si často dopřejeme alkohol. A bohužel ve větší míře, než je zdrávo. Někdy zkrátka neuhlídáte tu hranici, kdy pijete jen pro dobrou náladu a kdy už se to překlopí do opilosti. Čím je člověk starší, tím hůře se jeho tělo s kocovinou vypořádává. Pokud tedy víte, že před sebou máte takovou „náročnou“ událost, je dobré připravit se na ni dopředu.
Párty a kocovina k sobě patří
Nemusí to tak být nutně, avšak spousta z nás ten nepříjemný stav zvaný kocovina zažilo zejména po večírcích. Je to mnoho hodin utrpení, která se mohou projevit nevolností a bolestmi hlavy. Chcete-li se tomuto vyhnout, bude nejlepší vyhnout se alkoholu. Bohužel se ale často necháme strhnout ostatními a nějakou tu skleničku si přece jen dáme. Pak už může nastat kocovina, která je nejenom fyzickým, ale také psychickým nepohodlím.
Příčiny vzniku kocoviny
Kocovinu způsobuje acetaldehyd, malá dvouuhlíková chemická sloučenina. Ta vzniká v důsledku alkoholové fermentace během procesu, kdy si vaše játra snaží poradit s přijatým etanolem. Acetaldehyd je toxická látka, takže tvrdit, že alkohol je jed, rozhodně není od věci. A čím více tohoto „jedu“ vypijeme, tím hůře se pak můžeme cítit. Kocovina nastává obvykle 7 až 10 hodin od okamžiku, kdy přestanete pít. A bojujete s ní až několik desítek hodin, protože odbourávání alkoholu v játrech je velmi pomalý proces, který bohužel neurychlíte.
Jak minimalizovat riziko kocoviny
Pokud tedy víte, že se chystá párty, je dobré se na ni náležitě připravit. A k tomu můžete využít různé jiné nástroje než předsevzetí, že to tentokrát nepřeženete s alkoholem. Prvním krokem je jít na párty dostatečně odpočatí. Můžete –li si to dovolit, klidně si přes den dopřejte odpoledního „šlofíčka“. Protože alkoholické nápoje jsou zátěží pro játra, můžete jim předtím odlehčit – zdravými pokrmy, které obsahují zeleninu a ovoce. Funkci jater podpoří především chřest, jablka, tmavé hrozny a různé druhy zelené zeleniny.
Co jíst před párty
Kromě již zmíněného ovoce a zeleniny si dopřejte jídlo bohaté na tuky, bílkoviny a sacharidy, ale lehce stravitelné. O hydrataci se starejte v průběhu celého dne, ale také na párty. Zkuste prokládat alkoholické nápoje vodou (ideálně s citronem) nebo džusy (syceným nápojům se raději vyhněte, protože urychlují vstřebávání alkoholu do krevního řečiště). Přes den a k léčbě kocoviny se ale minerálky doporučují.
V průběhu párty
Je toho spoustu, co můžete udělat, i když už jste na párty. V první řadě je dobré vyhnout se příliš slaným pochutinám, jako jsou brambůrky, tyčinky nebo oříšky. Jíst je žádoucí, protože tím můžete snížit množství vypitého alkoholu, ale také jeho dopad. Vybírejte si jídla s masem, fermentovanými potravinami, zeleninou a sýrem. Nepodléhejte společenskému tlaku, který vás nutí pít více, než sami chcete nebo cítíte, že je pro vás dobré.
Zdroje info:
https://kobieta.interia.pl/porady/news-zjedz-to-przed-wyjsciem-na-impreze-sylwestrowa-rano-sobie-po,nId,7883897
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7473379/
Foto: Pixabay