Je bezpečné ohřívat zbytky? Kromě rýže to můžete udělat kolikrát chcete!
Na jedné straně slyšíte, že byste neměli plýtvat, na druhou stranu se objevují zprávy, že ohřívání zbytků není zdravé. Takže řešením by mohlo být: vařte v přesných porcích! Pokud ale máte doma děti tak, víte, že mohou mít různé vrtochy. Nebudou jíst teď, a když, tak jen něco. Stejně vybíraví jsou ale také někteří dospělí. Jak to tedy je s těmi zbytky? Můžeme je ohřívat?
Otravy jídlem a zbytky
Ze všech případů otravy jídlem, kterými trpělo asi milion lidí, si za tento stav můžete v naprosté většině sami. Většinou za to může vaše letní grilování nebo spotřebovávání zbytků po Vánocích. Asi sto lidí ročně těmto otravám podlehne. Důvodem, proč je vám po konzumaci některých potravin tak zle, je totiž přítomnost bakterií (Salmonella, E. coli, Listeria, Campylobacter aj.). Některé z nich se na vaší kuchyňské lince udrží až dvě hodiny. Proto velice snadno infikujete ostatní potraviny.
Kterak usmrtit bakterie
Většiny bakterií se zbavíte tak, že své potraviny tepelně upravíte. Musíte dosáhnout určité teploty, a to ve všech částech potraviny. Proto musíte při grilovačkách své maso dostatečně propéct. To ale platí také u zbytků. Existují dokonce odborníci, kteří tvrdí, že své jídlo můžete ohřívat tolikrát, kolikrát chcete, pokud to děláte dobře. A s tím můžete začít už poté, co víte, že své jídlo nesníte. Zbytky shrňte do nádoby a uložte do lednice (samozřejmě až poté, co toto jídlo dosáhne pokojové teploty).
Zbytky musíte správně ohřát
Jakmile si budete chtít dát porci, kterou jste si odložili do lednice, stačí ji vytáhnout. Ohřívejte ji na sporáku, protože tady se pokrm prohřeje rovnoměrně. Pokud přesto trváte na mikrovlnné troubě, ohřejte jídlo na dvakrát. Mikrovlny totiž ohřívají jídlo nerovnoměrně – zatímco někde je horké, jinde je studené. Takže ho promíchejte a ohřejte podruhé. Všechny části by měli být horké (nad 60 °C).
Pozor na rýži
Rýži znovu neohřívejte. Právě ona je totiž skvělým prostředím pro růst bakterie Bacillus cereus, které mohou způsobit otravu jídlem. I tyto bakterie můžete zlikvidovat teplem, problémem je ale to, že produkují toxickou sloučeninu. A tohoto toxinu se nezbavíte ani díky teplu. Takže jakmile na rýži vyrostou bakterie, bude „jedovatá“, i když ji znovu ohřejete.
Zdroje info:
https://www.bbc.co.uk/programmes/articles/3Pd2Nl6J2gFq9j9hrqhlNHQ/is-it-safe-to-reheat-leftovers
Foto: Unsplash