Je marcipán zdravý? Zdravější variantu si vyrobte doma
Ačkoli se dnes už vyrábí spousta napodobenin, marcipán je pouze ta hmota, která je vyrobena z mandlí. Tato hmota obsahuje velké množství cukru a nejčastěji ji můžeme vidět ve formě nejrůznějších postaviček, zvířátek a dekorací, kterými zdobíme zákusky a dorty. V 16. století byl marcipán považován za léčivý přípravek a přístup k němu měli pouze lékaři a lékárníci. Když už se začal používat jako pochutina, byl považován za luxus, protože byl drahý a dovolit si jej mohli jen boháči. V 19. století se stal marcipán dostupný pro všechny.
Co obsahuje marcipán?
Základní složkou marcipánu by měly být mandle, které jsou velmi jemně mleté a smíchané s cukrem. Obvykle jsou tyto dvě přísady smíchané ve stejném poměru. Mandle samotné považujeme za zdravé, avšak tučné. Obsahují vitamín E, mangan a měď. Někdy se do marcipánu přidává likér Amaretto, který spojuje hmotu do kompaktní podoby a zároveň chutná po mandlích. Pokud by byl marcipán vyroben pouze z mandlí, bez cukru, mohli bychom jej považovat za zdravou surovinu (v omezeném množství vzhledem k tučnosti mandlí).
Foto: Freeimages
Jak vybrat marcipán?
Pokud si nemůžete pomoci, a chcete koupit marcipán, vybírejte ten, který má minimálně padesátiprocentní podíl mandlí. Existují tyčinky, které jsou dochucovány karamelem nebo čokoládou – ty jsou však ještě kaloričtější. Vysoká konzumace cukru zvyšuje riziko vzniku civilizačních chorob, včetně obezity. Množství cukru a kalorickou hodnotu marcipánu můžete snížit, pokud použijete jiná sladidla, než cukr. Například xylitol, který obsahuje polovinu kalorií, než klasický cukr, a navíc nekazí zuby. Další možností je erythritol, který má dokonce nula kalorií.
Jak si vyrobit zdravější marcipán doma?
Na přípravu domácího marcipánu budete potřebovat:
- 250 g mletých mandlí (loupaných),
- 250 g moučkového cukru (buď erythritol nebo xylitol),
- ¼ lžičky mandlového aroma,
- ¼ šálku vody.
Mandle rozemelte na jemný prášek a poté je spolu s cukrem prosejte do misky. Promíchejte a přidejte mandlové aroma. Přidejte i vodu a hněťte do zhoustnutí. Pokud je směs příliš tuhá, namočte si ruce ve vodě a pokračujte v hnětení. Hmotu vytvarujte do válečku a zabalte do potravinářské fólie. Dejte na hodinu do lednice, kde ztuhne.
Zdroj: https://dietetycy.org.pl/marcepan/
Foto: Freeimages