Jedno jídlo za den: Cesta ke zdraví, která není pro každého
Pravidelná strava je v současnosti velmi diskutovanou záležitostí. A není se čemu divit, vždyť s ní počítají mnohé redukční programy. Hovoří se mnohdy i o tom, že člověk má jíst pětkrát denně. Takto naporcovaná a naplánovaná jídla by měla zajistit jednak pevné zdraví a jednak optimální hmotnost. Ne pokaždé tomu tak ale musí být. Vždyť v minulosti si lidé museli jídlo obstarávat sami a jen těžko si mohli skočit do obchodu. Mnozí z nich byli také zdraví a stačilo jim jedno jídlo denně. Poukazují na to i někteří vědci. Jaké jsou tedy zákonitosti tohoto způsobu stravování a je pro každého?
Hned několik benefitů jednoho jídla denně
Prakticky většina lidí si může dopřávat blahobytu. Máme k dispozici spousty jídla i pití a různých dalších dobrot. Přesto často trpíme autoimunitními onemocněními. Někteří vědci hovoří o tom, že úspora v jídle může mít spousty benefitů. Mimo jiné se jedná třeba o:
- redukci nadměrných kilogramů,
- prodloužení života,
- snížení únavy,
- prevenci civilizačních chorob,
- zlepšení spánku,
- zlepšení imunitního systému
- a jiné.
Tito vědci také tvrdí, že pravidelné dávky jídla pětkrát denně představují jen jakýsi výmysl současné kultury. Z evolučního pohledu jde o nesmysl. Naopak stále více odborníků z této oblasti doporučuje přerušovaný půst.
Jak začít jíst jen jednou za den?
Rozhodně začínejte pomalu. Tělo si na tento režim bude zvykat poměrně těžko. Budete cítit diskomfort a hlad. Pocit hladu by měl odeznít po nějakých 30 minutách. Tělo si zvykne a za několik dní už budete tento styl stravování brát jako samozřejmost. První dny ale budou neskutečně náročné.
Zdroj obrázku: Pixabay.com
Dostatečná hydratace
Je nesmírně důležitá a přísun tekutin může zahnat pocit hladu. Pravidelný pitný režim se musí stát samozřejmostí. Voda pomůže z těla vyhnat i množství různých toxických látek. Plný žaludek vody zamezí i onomu tradičnímu kručení. To si žádá pravidelnou stravu.
Kvalitní potraviny
Dbejte na jakost potravin, jež budete konzumovat. Musí obsahovat dostatek kalorií a mít správnou nutriční hodnotu. Jídelníček by měl být prosycen ovocem a zeleninou.
Určitě jezte pomalu
S jídlem nepospíchejte. Vždyť ho konzumujete jenom jednou denně. Zkuste vnímat to, co konzumujete, a také množství jídla. Nedívejte se na televizi a ani nijak jinak se nerozptylujte.
Ne každý to zvládne
Tento postup určitě není ideální pro všechny. Především osoby trpící různými nemocemi nemohou jíst jenom jednou za den. Ideální je poradit se s lékařem. Tradičně se začíná spíše na jaře či v létě, kdy nemá tělo až tak oslabenou obranyschopnost.
Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com
Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.