Jezte sezónní potraviny: je to přirozené a ekologické
Dříve nebyly takové možnosti při výběru potravin, jako máme teď. Vždyť i naši prarodiče vzpomínají, jak stáli řady na mandarinky. V současné době už ale není problém koupit si ředkvičky v zimě nebo třeba dýni na jaře. Avšak konzumace potravin, které jsou zrovna v sezóně, má svůj smysl. Takové potraviny jsou mnohem chutnější, ale obsahují také větší množství vitamínů, živin, minerálů a antioxidantů.
Umělé dozrávání
Plodiny, které dozrávají uměle, poznáte snadno. Obvykle je koupíte mimo sezónu. Ačkoli na pohled vypadají pěkně, jejich chuť už značně pokulhává. A také množství živin je o dost nižší. To ale není všechno. Pokud budete kupovat ovoce či zeleninu v době, kdy zrovna dozrává na zahrádkách, pak bude cena těchto potravin nižší. Takže s nákupem sezónních potravin můžete také ušetřit.
Dýně: Foto Pixabay
Česnek: klasický příklad
Typickým příkladem toho, jak chutnají potraviny v sezóně a mimo ni, je patrné na česneku. Český česnek je chuťově výraznější a obsahuje také více živin. Ten z dovozu nemá sice tak výraznou chuť, zato je levnější. Pokud byste ale chtěli jedno jídlo dochutit, musíte použít více „dovozového“ česneku, než byste museli použít českého česneku. To, že ovoce v sezóně lépe chutná, poznáme také u jiných druhů ovoce a zeleniny: u rajčat, papriky, mrkve, kedlubny nebo také u jahod.
Ekologie sezónních potravin
Čerstvé sezónní ovoce se obvykle prodává v blízkých regionech. Nepřeváží se desetitisíce kilometrů a nezvyšuje tak emise. Asi 18 % emisí skleníkových plynů v České republice má na svědomí dovoz potravin. Takže pokud chceme ulevit naší namáhané planetě, vybírejme si produkty lokální, pokud možno ty, které byly vypěstovány ve vašem regionu. Pokud bychom takto jednali všichni, podařilo by se nám snížit ekologickou stopu (ekologická stopa je ukazatelem toho, kolik plochy Země je potřeba k zajištění potřeb současného životního stylu a k likvidaci odpadu, který přitom vzniká).
Konzumace potravin v zimě
Zatímco na jaře a v létě máme z čeho vybírat (sezónních potravin je opravdu mnoho), v zimě to může být problém. Ale ne nepřekonatelný. Na podzim si můžete dopřát ovoce, jako jsou jablka, hrušky nebo švestky, ale také hroznové víno. Z ostatních plodin na podzim jsou to brambory, petržel, ořechy a houby. V zimě se věnujeme konzumaci uskladněných potravin, jako jsou například brambory, mrkev, celer, petržel, červená řepa, cibule, česnek nebo již zmíněná jablka. Vhodnou alternativou čerstvých plodin jsou jejich naložené nebo sušené varianty. V prosinci se sklízí kapusta a pórek.
Potraviny: Náhledové foto Pixabay