Jsou nakládané okurky zdravé? Určitá rizika existují

Nakládané okurky

Nakládání okurek je jednou z věcí, do kterých se ročně pouští i ti, kteří nemají vlastní zahradu, na které by pěstovali své vlastní okurky. „Nakládačky“ čili okurky určené k nakládání se totiž dají koupit nejenom v obchodech, ale také u těch zahradníků, kterým se v daném období dařilo víc, než si přestavovali. Každý má svůj recept na nakládané okurky. Někdo je má rád sladší, někdo zase pikantní – a tím se samozřejmě mohou lišit také nutriční hodnoty jednotlivých sklenic.

Nakládané okurky a jejich prospěšnost

O tom, že čerstvé okurky jsou zdravé, nemá nikdo pochyb. Hlavní součástí nakládaných okurek je právě tato zdravá surovina. Obecně se dá říci, že nakládané okurky patří mezi nízkokalorická a nízkotučná jídla. Jsou zdrojem vlákniny, vitamínu A a K. Stejně jako jiné druhy ovoce a zeleniny mají i okurky zajímavý obsah antioxidantů. Na otázku, zda jsou zdravé, ale nelze odpovědět. Někdo má rád kyselejší nálev, jiný zase ten sladší. Zatímco u jedněch okurek může být problémem příliš mnoho cukru, u druhých zase vysoká hladina sodíku.

Okurky

Foto: Pixabay

Fermentované okurky

Okurky se ale dají konzervovat také fermentací, neboli kvašením. Ty mohou přinášet další zdravotní přínosy (ve srovnání s klasickými nakládanými okurkami). Nabízí například probiotické účinky (jsou dobré pro zdraví střev i zdraví mozku). Fermentované okurky jsou obvykle naloženy v nálevu, který je vyroben ze soli a vody. Pokud je necháme v pokojové teplotě, proběhne chemická reakce, kdy se vytvoří kyselina mléčná. Ta udržuje okurky déle čerstvé.

Zdravotní přínosy nakládaných okurek

I když okurky nejsou fermentované (v supermarketech se s fermentovanými zpravidla nesetkáte), nabízí celou řadu zajímavých zdravotních přínosů. Díky obsahu antioxidantů mohou pomoci před vznikem chronických onemocnění (rakovina, srdeční onemocnění apod.). Vláknina v okurkách napomáhá správnému trávení a čistí střeva. Taktéž napomáhá pohybu odpadních látek v trávicím systému. Vitamín A (beta-karoten) prospěšně působí na zdraví zraku. Vitamín K je důležitý pro zdravé srdce.

Zdroje info:

https://health.clevelandclinic.org/are-pickles-good-for-you/

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/are-pickles-good-for-you

Foto: Pixabay