Káva a čaj jedině s mlékem: Důvodem je absorpce železa
Káva a čaj patří mezi oblíbené ranní nápoje. Zatímco do kávy si mnozí z nás mléko přidávají, u čaje to tak obvyklé není. Mléko zjemní chuť kávy, zchladí ji na příjemnou teplotu – to jsou hlavní důvody, proč jej přidáváme. Aniž bychom to věděli, tento zvyk může přinést ještě další výhody. Například káva naředěná s mlékem tolik neobarvuje zuby. Avšak proč se doporučení týká také čaje?
Tanin
Tanin je látka, která je obsažena jak v kávě, tak také v čaji. Další společnou látkou jsou třísloviny, které jsou obsaženy nejen v kávě a čaji, ale také v tmavém ovoci a červeném víně. Obě tyto látky mají příznivé účinky, jejich nechtěným vedlejším jevem je ale narušení vstřebávání některých základních živin. A právě tento vedlejší jev je možné minimalizovat pomocí mléka, které si přidáme ke konzumaci těchto potravin a nápojů.
Foto: Pixabay
Proč přidávat mléko?
Milovníci kávy považují smíchání kávy a mléka za něco naprosto skandálního. Nicméně je to kombinace, která už je příliš zavedená na to, abychom se nad ní pozastavovali. Pokud přidáte mléko do kávy, mírně ji osladíte. Laktóza je totiž přirozeně sladká (i když samozřejmě ne tak, jako cukr). Pokud chcete skončit s pitím doslazované kávy, zkuste do ní přidat mléko. Nebude se vám zdát tak hořká. Mléčné bílkoviny zůstávají díky taninu v žaludku dvě až tři hodiny. To znamená, že by vás měla být schopna po tuto dobu zasytit, takže si kávu můžete dát, když nestíháte svačinu.
Nevýhody přidávání mléka
Mléko v kávě může mít samozřejmě také určité nevýhody. Tak například zvyšuje jeho kalorickou hodnotu. Někteří považují mléko za obtížně stravitelné. Existují lidé, kteří jsou citliví na příjem laktózy, takže si kávu s živočišným mlékem dopřát nemohou. K dispozici jsou pro ně ale rostlinné varianty mléka (sójové, mandlové atd.). S kávou to nepřehánějte, dopřejte si maximálně dva až tři šálky denně.
Čaj s mlékem
U nás nejsme příliš zvyklý přilévat mléko do čaje. Při pití černého čaje byste ale tuto variantu měli přinejmenším zvážit. Pravidelná konzumace černého čaje vede ke snížení absorpce železa přijatého v potravinách až o 60 % po dobu 45 minut. Přidáním mléka docílíme toho, že se taniny navážou na mléčné bílkoviny a železo tak zůstane nedotčeno.
Zdroj: https://www.exquis.ro/nutritionistul-mihaela-bilic-recomanda-de-ce-e-sanatos-sa-bei-cafeaua-si-ceaiul-cu-lapte-are-de-a-face-cu-absorbtia-fierului/
Foto: Pixabay