Kedlubnové hranolky – zdravé zimní jídlo, které zasytí. Varianta s těstíčkem i bez
Kedlubnové hranolky – zdravé zimní jídlo, které zasytí. Smažené hranolky nejsou příkladem zdravé a vyvážené kuchyně, ale spíše rychlého občerstvení a nepříliš zdravého životního stylu.
Ale co když lze chutné hranolky připravit nejen z brambor, ale také třeba z jiné zeleniny, která roste v zemi. Co takhle kedlubna a kedlubnové hranolky.
Zdravé kedlubnové hranolky
Z kedlubny se konzumují jak hlízy, tak listy. Nicméně hranolky připravíte pouze z hlíz. Kedlubna obsahuje málo kalorií, ale hodně zdraví prospěšných látek jako sodík, hořčík, mangan, železo, vápník, fosfor, vitamíny skupiny B, kyselinu listovou, pantotenovou a nikotinovou. Je zdrojem vlákniny.
Na zdravé hranolky připravte tyto ingredience:
-
2 očištěné kedlubny nakrájené na hranolky
-
Koření (například: mletá paprika, mletý pepř, česnekové koření – směs, či dle chuti)
-
Čajová lžička olivového oleje
-
Špetka soli – ideálně mořské
Hranolky vložte do misky a osolte. Tím zbavíte kedlubnové hranolky vody a budou křupavější. Po 20 minutách vodu slijte. Hranolky polijte olivovým olejem a okořeňte dle chuti a rozložte na plech s pečícím papírem. Pečte v troubě přibližně 25 minut na 200 stupňů dohněda.
Hranolky můžete chroupat jen tak nebo například s dipem či bílým jogurtem.
Foto: Pixabay
Kedlubnové hranolky v těstíčku
Pokud jste více fanoušky smažených jídel, tak i pro chuťové buňky lze uspokojit a to smaženými kedlubnovými hranolkami v těstíčku.
Na tento kulinářský projekt si připravte:
-
Větší kedlubnu očištěnou a nakrájenou na hranolky
Na těstíčko potřebujete:
-
Vejce
-
Lžičku prášku do pečiva
-
100 g hladké mouky
-
125 ml piva nebo mléka
-
Koření grilovaná zelenina
-
Olej na smažení
Ze surovin na těstíčko našleháte hladké těsto. Rozpálíte olej. Nakrájené hranolky namočte do těstíčka a ihned vložte do rozpáleného oleje a smažte do zlatova. Ideálně zůstanou kedlubny uvnitř křupavé.
Kedlubnové hranolky do třetice
Třetí recept na kedlubnové hranolky je mírně stejný, ale přece jen trochu jiný. Na jeho přípravu potřebujete:
-
2 kousky očištěné kedlubny nakrájené na hranolky
-
Vodu
-
Sůl
-
Mletý černý pepř
-
Mletou červenou papriku
-
Máslo
-
Strouhanku
Kedlubnové hranolky uvařte doměkka v osolené vodě a sceďte. Mezitím si na sucho lehce opražte na pánvi strouhanku. Kedlubnové hranolky jemně posypejte kořením a opraženou strouhankou. Lze podávat s kompotem či bramborovou kaší.
Zdroje: https://www.vareni.cz/recepty/kedlubnove-hranolky/https://www.toprecepty.cz/recept/6462-kedlubnove-hranolky/https://www.zdravefitrecepty.cz/recept/zdrave-kedlubnove-hranolky
Náhledové foto: Pixabay
Každý by se chtěl cítit skvěle. I já. Snažím se o to a některé zajímavosti ohledně zdraví vám prozradím ve svých článcích.