Kefír nebo kefírové mléko? Vyrobte si vlastní probiotický nápoj doma!
Kefír a kefírové mléko jsou mléčné výrobky, které za sebe obvykle zaměňujeme. Měli byste ale vědět, že to není to samé! Jsou to dva různé produkty, které se od sebe liší v něčem, co by někteří z nás mohli označit za detaily. Pokud se ale chcete stravovat zdravě, bude pro vás tento rozdíl markantní. Oba dva tyto výrobky si můžete připravit i doma, když budete chtít. Jedná se o zakysané mléčné výrobky, které vám mohou posloužit svými probiotickými vlastnostmi (obsahují prospěšné bakterie).
Kefír
V kefíru můžete najít jak mléčné bakterie, tak také kvasinky. Právě díky těmto kvasinkám vám může nabídnout jakousi „perlivou“ chuť, podobně, jako když pijete sycené nápoje. Při pití pocítíte kyselkavou chuť s hořkým podtónem. Pravdou je, že na tento nápoj v běžných řetězcích jen tak nenarazíte. Pokud si ale koupíte kefírová zrna, můžete si ho vyrobit doma sami. Když už jej v obchodě uvidíte, pravděpodobně bude v bio kvalitě.
Kefírové mléko
I když v něm můžete odhalit stejné množství mléčných bakterií, kvasinky chybí (nebo je jejich podíl velmi malý). To znamená, že přicházíte o onu „perlivou“ chuť. Toto mléko nalijete rychleji – je totiž řidší. Obvykle jej v obchodech najdete velice rychle a nemusíte se ani moc snažit. Nachází se i v těch nejmenších samoobsluhách. Také kefírové mléko můžete pít díky obsahu probiotik, je jich ale méně druhů i menší množství.
Domácí kefír a jeho výroba
Nebojte se procesu fermentace, pravděpodobně už jste jej někdy v kuchyni zvládli (například díky „kvašákům“). V obchodech s bio potravinami nebo samozřejmě na internetu můžete najít kefírová zrna, která poslouží k výrobě vašeho kefíru. Použít můžete mléko podle vlastního výběru – ať už čerstvé nebo pasterizované, plnotučné nebo polotučné. Pokud ale sáhnete po čerstvém musíte jej převařit. Poté, co dosáhne znovu pokojové teploty můžete postupovat podle následujícího návodu na výrobu domácího kefíru:
- Do sklenice objemu 1 litr dejte dvě až tři lžíce kefírových zrn. Sklenice by měla být čistá. Zalijte mlékem (budete potřebovat cca 1 litr) a zakryjte ubrouskem (vzduch musí pronikat).
- Nechte při teplotě od 20 do 25 °C na 24 až 48 hodin, podle toho, jak silný chcete mít nápoj. Na začátek doporučujeme kratší dobu. Po tuto dobu probíhá fermentace.
- Po 24 hodinách můžete ochutnat. Pokud se vám zdá kefír slabý, nechte ho ještě 48 hodin fermentovat.
- Jemným sítem vylovte kefírová zrna, která se dají i příště použít na výrobu kefíru.
- Hotový kefír uchovávejte v lednici, kde bude i nadále probíhat fermentace.
Zdroje info:
https://bohemilk.cz/vite-ktere-zakysane-vyrobky-jsou-pro-vas-prospesnejsi/
https://www.stobklub.cz/clanek/kefir-acidofilni-mleko-nebo-jogurtovy-napoj-/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9450431/
Foto: Pexels