Kefír nebo kefírové mléko? Vyrobte si vlastní probiotický nápoj doma!

Kefír

Kefír a kefírové mléko jsou mléčné výrobky, které za sebe obvykle zaměňujeme. Měli byste ale vědět, že to není to samé! Jsou to dva různé produkty, které se od sebe liší v něčem, co by někteří z nás mohli označit za detaily. Pokud se ale chcete stravovat zdravě, bude pro vás tento rozdíl markantní. Oba dva tyto výrobky si můžete připravit i doma, když budete chtít. Jedná se o zakysané mléčné výrobky, které vám mohou posloužit svými probiotickými vlastnostmi (obsahují prospěšné bakterie).

Kefír

V kefíru můžete najít jak mléčné bakterie, tak také kvasinky. Právě díky těmto kvasinkám vám může nabídnout jakousi „perlivou“ chuť, podobně, jako když pijete sycené nápoje. Při pití pocítíte kyselkavou chuť s hořkým podtónem. Pravdou je, že na tento nápoj v běžných řetězcích jen tak nenarazíte. Pokud si ale koupíte kefírová zrna, můžete si ho vyrobit doma sami. Když už jej v obchodě uvidíte, pravděpodobně bude v bio kvalitě.

Kefír
Foto: Pexels

Kefírové mléko

I když v něm můžete odhalit stejné množství mléčných bakterií, kvasinky chybí (nebo je jejich podíl velmi malý). To znamená, že přicházíte o onu „perlivou“ chuť. Toto mléko nalijete rychleji – je totiž řidší. Obvykle jej v obchodech najdete velice rychle a nemusíte se ani moc snažit. Nachází se i v těch nejmenších samoobsluhách. Také kefírové mléko můžete pít díky obsahu probiotik, je jich ale méně druhů i menší množství.

Domácí kefír a jeho výroba

Nebojte se procesu fermentace, pravděpodobně už jste jej někdy v kuchyni zvládli (například díky „kvašákům“). V obchodech s bio potravinami nebo samozřejmě na internetu můžete najít kefírová zrna, která poslouží k výrobě vašeho kefíru. Použít můžete mléko podle vlastního výběru – ať už čerstvé nebo pasterizované, plnotučné nebo polotučné. Pokud ale sáhnete po čerstvém musíte jej převařit. Poté, co dosáhne znovu pokojové teploty můžete postupovat podle následujícího návodu na výrobu domácího kefíru:

  1. Do sklenice objemu 1 litr dejte dvě až tři lžíce kefírových zrn. Sklenice by měla být čistá. Zalijte mlékem (budete potřebovat cca 1 litr) a zakryjte ubrouskem (vzduch musí pronikat).
  2. Nechte při teplotě od 20 do 25 °C na 24 až 48 hodin, podle toho, jak silný chcete mít nápoj. Na začátek doporučujeme kratší dobu. Po tuto dobu probíhá fermentace.
  3. Po 24 hodinách můžete ochutnat. Pokud se vám zdá kefír slabý, nechte ho ještě 48 hodin fermentovat.
  4. Jemným sítem vylovte kefírová zrna, která se dají i příště použít na výrobu kefíru.
  5. Hotový kefír uchovávejte v lednici, kde bude i nadále probíhat fermentace.

Zdroje info:

https://bohemilk.cz/vite-ktere-zakysane-vyrobky-jsou-pro-vas-prospesnejsi/

https://www.stobklub.cz/clanek/kefir-acidofilni-mleko-nebo-jogurtovy-napoj-/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9450431/

Foto: Pexels