Kešu ořechy: pochutnejte si zdravě na skvělých oříšcích
Kešu ořechy známe velmi dobře. Všichni víme, jak chutnají, málokdo už ale ví, na jaké rostlině je můžeme najít. Kešu ořechy mají svůj původ v tropických oblastech, za nejchutnější se považují brazilské kešu ořechy, nicméně pěstují se také v Indii, ve Vietnamu, v Republice Pobřeží slonoviny a některých dalších oblastech. Strom, na kterém dozrávají, se jmenuje ledvinovník západní a dorůstá do úctyhodné výšky až 12 metrů.
S množstvím ořechů to nepřehánějte
Ořechy jsou chutné, a tak se často stane, že jich sníme více, než bychom měli. Ořechy se považují za zdravou svačinku, nicméně jejich hlavní součástí jsou především tuky. A tak bychom je měli vnímat – jako zdroj zdravých tuků. Za den nepřekračujte množství větší, než je malá hrstka kešu ořechů. Samozřejmě se vyhýbejte soleným a praženým variantám kešu ořechů. Nejlepší jsou ty v naturální podobě. Glykemický index kešu ořechů je 15, což je relativně nízké číslo.
Foto: Pixabay
Zdrojem vitamínů
Kešu ořechy obsahují všechny vitamíny rozpustné v tucích – tedy vitamín A, D, E a K. Dále jsou zdrojem vitamínu B. Z minerálů jmenujme například sodík, draslík, železo, fosfor a hořčík. Ani tím ale výčet nutričního obsahu nekončí. Kešu ořechy obsahují antioxidanty, které nám pomáhají předcházet mnohým vážným onemocněním. Antioxidanty totiž mají skvělou vlastnost: odvádí potenciálně škodlivé volné radikály ven z těla. A právě nahromaděním těchto volných radikálů mohou vznikat různé.
Zdravotní účinky kešu ořechů
Pravidelnou konzumaci kešu ořechů byste měli zvážit v případě, kdy chcete dosáhnout zdravějšího vzhledu vlasů, nehtů i pokožky. Obsahují totiž selen a zinek, které tyto části lidského těla vyživují. Zinek je navíc vhodný také pro snadno se mastící vlasy a pokožku s výskytem akné – oba tyto stavy snižuje. Vitamín B je zase zodpovědný za zlepšení paměti a koncentrace a také za celkový stav pohody. Také lidé s vysokým krevním tlakem by měli konzumovat kešu ořechy pravidelně, protože přirozeně působí na stav cév, čímž snižují krevní tlak.
Zdroj: https://www.spizarnia.schroniskosmakow.pl/blog/orzechy-nerkowca-wlasciwosci.html
Foto: Pixabay