Klíčem k bramborákům je jedna věc, kterou téměř nikdo nezná
Protože jsou opravdu chutné hodně jedinců si čas od času připraví špičkové a pevné bramborové placky. Možná to nejsou ty nejzdravější potraviny, ale když jsou skvělé, jsou opravdu prvotřídní. Víte, jak je vytvořit chutné, mokré a čerstvé? Náš recept obsahuje jednu přísadu, která vám pomůže.
Nepleťte si sodu s práškem do pečiva
Okouzlujícím přípravkem je trocha sody. Protože prášek do pečiva směs prokypří, zvětšuje její objem a dělá ji vláčnou, očekáváme od jedlé sody něco srovnatelného. Funguje to však trochu odlišným způsobem, a proto je dávkování tak důležité. Jedlá soda je třikrát až čtyřikrát silnější než prášek do pečiva, takže bychom s ní měli šetřit.
Co potřebujete?
Pro přípravu bramboráků s jedlou sodou si připravte následující ingredience:
- 500 g brambor
- 1 sklenice polohrubé mouky
- 1/4 lžíce rostlinného oleje
- 2 vejce
- 100 ml mléka
- 5 stroužků česneku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
- majoránka
- jarní cibulka
Jak na to?
Brambory nastrouhejte nahrubo. Vejce rozšlehejte v rendlíku a přidejte k bramborám. Vmíchejte mouku, majoránku, pepř a připravte si jedlou sodu. Vmíchejte rozmačkaný česnek a olej a zcela promíchejte. Zahřejte tuk na pánvi. Nalijeme těsto do pánve a vytvarujte tenkou placku. Čím štíhlejší bramborové placky uděláte, tím budou křupavější. Opékejte je do zářivé hnědé barvy, a nakonec je osušte papírovou utěrkou.
Bramborové placky sloužily jako pokrm pro chudé
Ačkoli bramborové placky chutnají skvěle, v žádné kuchařce z vyšší třídy je neobjevíte. Bramborová směs se připravovala ze surových mletých brambor a bramborové placky byly jedním z jednoduchých jídel chudých. V mnohem starších dobách se vyráběly z vařených brambor a přidávalo se do nich trochu mouky. Naštěstí se tento pokrm zachoval až do dnešních dnů a my si je můžeme připravit na mnoho způsobů a vylepšit si je podle sebe.
Zdroje info: ireceptar.cz, idnes.cz
Náhledové foto: Pixabay