Klíčky a jejich vedlejší účinky. Vše, co byste měli vědět
Klíčky jsou obvykle propagovány jako součást zdravého stravování. Obsahují totiž celou spoustu živin a vitamínů, a to v opravdu vysokém množství. Naklíčit si svá vlastní semena nebo luštěniny není nic problematického. Postačí vám miska, cedník a voda. Za pár dní (podle druhu semena) si můžete všimnout, že semena vyklíčí. A to je okamžik, kdy je můžete začít konzumovat. Dejte si ale pozor. Někdy může mít jejich konzumace také vedlejší účinky.
Klíčky jíme syrové
Problém s klíčky je ten, že je jíme syrové. Dává to smysl – tepelnou úpravou bychom zbytečně snižovali obsah jejich příznivých látek. Avšak klíčky mohou obsahovat bakterie, které způsobí alimentární onemocnění (otrava z potravin). Vzhledem k tomu, že klíčky se pěstují v teplu a vlhku, hrozí také růst bakterií. Ty totiž takové podmínky milují. Narazit můžete na takové bakterie, jako je Salmonella, Listeria či E. coli. Pokud se bakterie dostanou na semena, během klíčení se mohou rozrůst na velmi vysoký počet.
Foto: Pixabay
Kdo by se měl konzumaci klíčků vyhnout?
To je důvod, proč by klíčky neměli být podávány dětem, těhotným ženám a lidem s oslabeným imunitním systémem (jako jsou pacienti po transplantaci nebo pacienti s HIV/AIDS, rakovinou a cukrovkou). Zdravý jedinec, který se s ničím neléčí, může začít nepříjemné bolesti břicha, nadýmání, zvracení či průjem, pokud sní „infikované“ klíčky.
Chcete jíst klíčky?
Pokud i přes výše uvedené varování nechcete s konzumací klíčků skončit, měli byste se zaměřit na jejich dostatečnou kontrolu. V první řadě je třeba klíčky před konzumací omýt pod proudem tekoucí vody. To sice může snížit množství bakterií, zcela se jich ale nezbavíte. Další možností je uvařit klíčky. Tím sice odstraníte škodlivé bakterie, ale snižujete tím také množství živin v klíčcích obsažených.
Zdroje info:
https://www.fda.gov/food/buy-store-serve-safe-food/selecting-and-serving-produce-safely/#sprouts
https://extension.psu.edu/what-you-should-know-about-sprouts
Foto: Pixabay