Kokos a jeho vliv na lidské zdraví
Moderní jídelníček Čecha obsahuje často potraviny, které se řadí mezi ty super. Obvykle to bývá z důvodu vysokého obsahu zdraví prospěšných látek – zejména antioxidantů, vitamínů i minerálů. Někteří za superpotravinu považují také kokos. Je to pravda, nebo je třeba i v tomto případě se řídit heslem – dobrého po málu?
Co je to kopra
Kokos je plodem, tedy semenem, palmy kokosovníku ořechoplodého. Jedná se o peckovici vejčitého tvaru s průměrem okolo 15 až 20 centimetrů. Nezralá semena mají uvnitř dužinu s kokosovou vodu, jejíž objem se při zrání kokosu zmenšuje a voda se vstřebává do dužiny. Kokosová dužina se suší a mele, čímž vzniká tzv. kopra, jež se pak dále průmyslově zpracovává, a to většinou přímo v místě kokosových plantáží, kde jsou i výrobní provozy.
Foto: Pixabay
Obsahové látky v kokosu
Ze všeho nejvíce kokos obsahuje tuk – až 60 %. Pak jsou to glycidy, proteiny a jen asi 6 % vody. Z minerálů je kokos bohatý na mangan, měď, železo a selen, z vitamínů pak na ty ze skupiny B. Jeho dužina obsahuje mastné kyseliny, jež mají středně dlouhý řetězec (MCFA). V těle se vstřebávají přímo, jsou zdrojem energie a nevytvářejí zásoby tuku. Jsou proto pro lidský organismus lépe stravitelné než tuky živočišného původu. I proto je kokos, nebo kokosový nápoj, oblíbený u sportovců, jimž zlepšuje vytrvalost.
Někteří odborníci na výživu varují před zvýšeným příjmem kokosového tuku. Sice ovlivňuje příznivě metabolismus a zvyšuje energetický výdej, na druhou stranu je to stále tuk na bázi mastných kyselin. Takže zde platí asi ono známé – všeho s mírou.
Kokosová mouka, kokosové mléko a kokosová voda
Z mleté kokosové dužiny se vyrábí kokosová mouka, jež je přirozeně bezlepková, tudíž se hodí pro přípravu jídel pro celiaky. Obvykle se využívá při pečení sladkých dobrot. Kokosové mléko tvoří jen kokos a voda. Má příznivý vliv na trávení, čistí organismus a pomáhá od překyselení žaludku. Je oblíbeným nápojem lidí s potravinovou intolerancí laktózy, a tedy náhradou kravského mléka. Kokosová voda se nachází v nezralých kokosových plodech. Jedná se o čirou tekutinu, která neobsahuje žádný tuk.
Zdroj info: wikipedie.cz, www.vimcojim.cz
Náhledové foto: Pixabay
Zdraví je velmi důležité. Co mu prospívá a co ne? Některé zajímavé tipy se vám pokusím nabídnout.