Kokosové mléko: vlastnosti, výroba a použití
Kokosové mléko je rostlinný nápoj s mnoha vlastnostmi. Je alternativou pro vegany a pro lidi s intolerancí laktózy a alergií na bílkoviny kravského mléka. Kokosové mléko je nápoj vyrobený z kokosového endospermu. Vyrábí se ponořením ořechu do vody, jeho zahřáním a poté vypuštěním. Může se stratifikovat, takže stojí za to je před konzumací promíchat.
Vlastnosti kokosového mléka
Konzistence kokosového mléka je krémová nebo tekutá – v závislosti na množství použitého kokosu. Má bílou barvu, kokosovou chuť. Často je přísadou do asijských jídel. Kokosový nápoj jako rostlinné mléko neobsahuje laktózu, takže je dobrou alternativou jak pro lidi trpící intolerancí laktózy, tak pro ty, kteří jsou alergičtí na bílkoviny kravského mléka.
Kokosový olej: Zdroj obrázku Commons.wikimedia.org
Použití kokosového mléka
Kokosové mléko se používá v orientální kuchyni jako přísada jídel z libového masa, polévek a omáček. Hustější kokosové nápoje se používají sladké při výrobě dezertů – koláčů a krémů. Při nákupu stojí za to věnovat pozornost složení kokosového mléka. Jedná se zejména o sladidla a také o prodloužení trvanlivosti produktu. Množství přísad by mělo být co nejnižší. Výjimkou jsou vitamíny a minerály: někdy výrobce přidává vitamín D a B12 a vápník, což může být výhodné zejména proto, že rostlinný nápoj nahrazuje kravské mléko pro velkou skupinu lidí.
Pozor na kalorie
Pamatujte, že kokosové mléko obsahuje vyšší množství tuku než tradiční mléko a jiné rostlinné nápoje. Je kaloričtější než jiné nápoje tohoto typu, proto by měl být používán opatrně u lidí, kteří hubnou nebo udržují svou váhu.
Jak vyrobit kokosové mléko doma
Doma si můžete sami připravit kokosové mléko, které se bude skládat pouze ze dvou ingrediencí. Potřebujete 200 g kokosové dužiny nakrájené na drobno a 1,2 l převařené vody. Kokos zalijte vodou a nechte odstát přes noc. Druhý den tuto směs zahřejeme asi na 60 °C. Poté obsah nádoby promíchejte a přeceďte přes sítko vyložené gázou. Výsledné mléko můžete v lednici skladovat několik dní. Může se stratifikovat, takže byste jej měli před konzumací protřepat. Při výrobě domácího kokosového mléka si můžete být jisti, že je čerstvé a neobsahuje zbytečné přísady.
Kokosové mléko: Zdroj náhledového obrázku Commons.wikimedia.org