Kolagen není pro každého. Alergie a citlivost na tento protein
Kolagen se často používá pro získání lepší kvality vlasů, nehtů a pleti. Avšak tyto přípravky mohou u některých jedinců způsobit i obtíže. A to i přesto, že kolagen je protein, který se v lidském těle přirozeně vyskytuje a tělo si jej vyrábí. Avšak po 25. roce se jeho tvorba snižuje, takže stojí za to zvážit suplementaci.
Kolagen a jeho funkce
Nedostatek kolagenu nebo zpomalení jeho tvorby můžete zjistit podle toho, že se vám tvoří první vrásky a ochabuje pokožka, která ztrácí svou pevnost. Pokožka je méně hydratovaná. Mohou bolet klouby a šlachy. Hlavní funkce kolagenu jsou tyto:
- Udržuje pevnou pokožku.
- Regeneruje chrupavky a šlachy.
- Ovlivňuje hydrataci pokožky.
- Chrání vnitřní orgány (ledviny, játra a žaludek).
- Podporuje procesy probíhající v imunitním systému.
- Zlepšuje metabolické procesy.
- Zpomaluje rozvoj rakovinných buněk.
- Reguluje správný krevní tlak.
- Zlepšuje cirkulaci krve.
Foto: Pexels
Ten pravý kolagen
Při výběru kolagenu je dobré zaměřit se na jeho původ. Spíše než používat krémy, je vhodnější užívat kolagen perorálně nebo ve formě injekcí. Z krémů se příliš kolagenu do pokožky nevstřebá. Ideální je vybrat rybí kolagen, který je nejlépe vstřebatelný. Doplňky stravy by mohly obsahovat další látky, jako je vitamín C, E, chondroitin sulfát a glukosamin aj. Kolagen je možné přijímat též ve formě stravy. Je obsažen v takových produktech, jako jsou kuřecí stehýnka, tlačenka, vývar z kostí, vnitřnosti, zeleninové želé, masové želé apod. Dalšími zdroji jsou vejce, drůbež, luštěniny a pšeničné klíčky, sója, ryby, slunečnicová semínka, oříšky a oves.
Kolagen a vitamíny
Vitamín C může pomoci udržet kolagen na odpovídající úrovni. Podílí se totiž na procesu syntézy kolagenu a zvýšení jeho tvorby. Prevence tuhnutí kolagenových vláken je hlavním úkolem vitaminu E a flavonoidy zabrání rozkladu kolagenu. To znamená, že pokud užíváte kolagen, měli byste svou stravu obohatit také o flavonoidy a zmíněné vitamíny. Zaměřte se zejména na fialové hrozny, brokolici, salát, zelený čaj, arónii a červenou papriku. Obecně jsou prospěšné syrové ovoce a zelenina. Udržujte správnou hydrataci (pijte aspoň 2 litry vody denně).
Kolagen není pro každého
Kolagenové injekce mohou způsobit zarudnutí, otok a dokonce i jizvy. Někteří pacienti zaznamenají citlivost v místě vpichu. Konzumace kolagenu má méně vedlejších účinků, mezi které patří tělesná slabost a gastrointestinální potíže. Možné jsou také bolesti svalů a kloubů či kyselý dech. Hrozí také alergické reakce. Alergie je velmi vzácná, častěji se projeví alergie na další látky obsažené v přípravku. Typickými příznaky jsou svědění, erytém nebo otok. V extrémních případech může dojít k anafylaktickému šoku.
Kontraindikace na kolagen
Kolagen by neměly užívat těhotné a kojící ženy, pacienti s těžkými formami lupénky, alergici nebo lidé trpící tzv. kolagenózou.
Zdroje info:
https://synergiczni.pl/suplementy/przeciwwskazania-do-stosowania-kolagenu
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32389794/
Foto: Pexels