Kolagenová polévka pro krásnou pleť i vlasy a bolavé klouby
Kolagen je zapotřebí pro správné fungování kloubů, avšak můžete s ním vyzrát i proti stárnutí. Tato bílkovina „mládí“ se ve vašem těle nachází běžně, ale s tím, jak stárnete, se jeho produkce zpomaluje. A to poznáte tak, že vaše pleť ztrácí pevnost a pružnost a musíte ji více hydratovat. Pozorujete také zvýšenou lámavost svých vlasů a oslabení nehtů. A to je ten okamžik, kdy byste se měli zaměřit na externí doplňování kolagenu.
Drahé doplňky stravy
Kolagen můžete užívat jako doplněk stravy, což vám zajistí stabilní a dostatečné množství kolagenu. Bohužel je tato metoda poměrně drahá. Oceníte ji v případě, že máte problémy s klouby, které mohou být bolestivé. V takovém případě je suplementace tím nejrychlejším řešením pro vás. Do svého jídelníčku můžete zařadit i potraviny, které obsahují hodně kolagenu. Jsou to: masokostní vývary, kuřecí maso, ryby a mořské plody, vaječné bílky a některé další. A právě na kolagenovou polévku se nyní podíváme.
Kolagenová polévka
Je skvělým zdrojem, jak doplnit kolagen do svého organismu. Nejvíce kolagenu získáte díky vývarům z kostí a chrupavek. Získáte ho také ze šlach, kuřecích nohou a dalších takových částí. Polévka se musí vařit alespoň tři hodiny, nejlepších výsledků ale dosáhnete až po osmi hodinách. Po vychladnutí bude mít konzistenci želé. Pokud nestihnete spotřebovat všechnu polévku najednou, máme pro vás dobrou zprávu: můžete si ji také zamrazit. Vypijte ideálně šálek vývaru denně. Zde je postup krok za krokem:
- Do velkého hrnce vložte 2 kg kostí (telecích či jakýchkoli jiných), vepřovou kýtu, 30 dkg kuřecích nohou, kořenovou zeleninu, 5 kuliček černého pepře, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy. Přidejte také šlachy, kůži, chrupavky či jakékoli odřezky masa, které vám zbyly.
- Zalijte vodou a bez soli zvolna vaříme nejméně 3 hodiny, ideální však 8 hodin.
- Po uvaření sceďte osolte a můžete začít konzumovat.
Rybí kolagenová polévka
Pokud máte ryby, připravte si také polévku z rybích kostí a hlav, ocasů a ploutví. Právě mořský kolagen je ještě účinnější, i když pravdou je, že vám možná bude méně chutnat. Zbavte se předsudků a zkuste zpracovat i ty části ryb, které byste jinak vyhodili do koše.
Lepší vstřebání kolagenu
Aby se kolagen z vašich produktů vstřebal v co největším množství, měli byste konzumovat dostatek vitamínu C (citrusy, lesní plody, brokolice aj.) a zinku (oříšky, luštěniny). Kromě kolagenové polévky si můžete připravit také aspik (sulc či huspenina) či perkelt z hovězí kližky.
Zdroje info:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10180699/
https://styl.interia.pl/zdrowie/news-zupa-kolagenowa-zapewnij-sobie-piekna-skore-mocne-stawy-i-ko,nId,4794831
Foto: Pixabay