Konzervační látky: jsou skutečně nebezpečné pro zdraví?

Konzervační látky

Konzervační látky mají zajistit kvalitu potravin a prodloužit tak jejich životnost. Ne všechny takto přidané látky ale musí být nutně nebezpečné. Jedním z nejznámějších druhů konzervantů je sůl. Ta ale může negativně ovlivnit chuť produktu. Konzervanty na produktech označujeme někdy jako „éčka“. I zde je třeba říci, že ne všechna éčka jsou škodlivá. V tomto článku se ale zaměříme na ty konzervanty, které škodlivé jsou.

Kažení potravin

Stejně jako stárnou lidé, stárnou i potraviny. Je to výsledkem chemických, enzymatických, biologických a mikrobiologických procesů. Konzervační látky mají za úkol tyto procesy zpomalit nebo je ochránit před nebezpečnými změnami rozvojem mikroorganismů. Proto bychom je neměli považovat jenom za „ty špatné“. Na trhu je široká škála konzervantů, z nichž ale některé mohou být i škodlivé pro lidské zdraví. Které to jsou?

Zelenina
Foto: Unsplash

Oxid siřičitý (E220) patří mezi konzervační látky

Oxid siřičitý, který se označuje jako E220, a siřičitany patří mezi časté konzervační látky v potravinách. Působí jako antioxidanty, který odstraňuje nepříznivé mikroorganismy zejména ve fermentovaných nápojích. Kromě toho se vyskytují i v sušeném ovoci a zelenině, tekutém pektinu, výrobcích z brambor, vína či kyseliny citrónové. I když mají siřičitany antioxidační účinky, mohou u některých lidí způsobit potíže, zejména u astmatiků způsobují dušnost, kašel, potíže s dýcháním.

Dusitany a dusičnany mohou způsobit rakovinu

Mezi povolené dusitany a dusičnany patří dusitan draselný (E252), dusičnan sodný (E251), dusitan sodný (E250) a dusičnan draselný (E249). První dva se používají zejména pro zachování barvy masa. Dusičnany i dusitany vedou k tvorbě látek, které mohou mít mutagenní, teratogenní a embryotoxické vlastnosti. Tyto látky mohou zvýšit riziko rakoviny žaludku a tlustého střeva. Dusičnany se v trávicím traktu rozkládají na dusitany, které mohou způsobit horší navázání kyslíku hemoglobinem.

  • Dusičnany a dusitany jsou nebezpečné zejména pro kojence a malé děti. pH v dětském žaludku je nižší než u dospělých, což výrazně urychluje redukci dusičnanů na dusitany.

Nebezpečné konzervační látky

Konzervační látky ale mají i světlé stránky. Brání rozvoji mikroorganismů, které přispívají ke zkažení potravin, čímž nás ochraňují před jejich konzumací. A ty mohou v lidském těle napáchat také velké škody. Pokud se přece jen chcete co nejvíce vyhýbat konzervačním látkám, pak byste měli sahat po čerstvých potravinách a těch, které jsou co nejméně zpracované. Vsadit můžete na produkty konzervované přírodními metodami.

Zdroje info:

https://dietetycy.org.pl/czy-konserwanty-moga-byc-grozne-dla-zdrowia/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38423749/

Foto: Unsplash