Koření a jeho vliv na zdraví
O blahodárných a léčivých účincích různých bylinek a koření není pochyb. Věděly to již naše babičky nebo mnohem vzdálenější předci. A v poličce s kořením máme doma všichni mnoho pokladů, které sice používáme k vaření a pečení, ale o jejich léčebných sílách možná leckdy nemáme ani tušení.
Proč je kvalita koření důležitá pro naše zdraví?
I proto je důležité si dobře vybírat zdroj, kde nejen toto koření nakupujeme. Protože možná můžeme běžně nakoupit levnější, ale neznamená to, že koupíme i koření kvalitní. I při nákupu klasického koření bychom totiž měli myslet na jeho původ a kvalitu, a tím pádem i na své zdraví. Protože právě to běžné koření může mít na další věci ohledně našeho těla nemalý vliv.
Co máme doma například všichni, je pepř. Někdo s ním šetří, někdo naopak pepř používá ve velkém. Co ale možná nevíte, je to, že kajenský pepř není svojí podstatou pepř, ale chilli. A chilli obsahuje kapsaicin, což je aktivní látka odstraňující bolest. Analgetický účinek oceníte hlavně na lokální problémy, jako je třeba bolest v krku, zubů či hlavy. Navíc léčebný účinek kapsaicinu se také využívá v kapsaicinových náplastech, v mastech a tinkturách k podpoře krevní cirkulace. Což mimo jiné znamená, že se při konzumaci chilli přirozeně zahřejete a nastartujete procesy v těle.
Dalším zcela běžným kořením, které používáme asi všichni, je kmín. Vaříme s ním brambory, protože to tak máme naučené, přidáváme do mletých mas atd. Ale kmín nepřidává jen na chuti. Kmín je totiž po tisíciletí znám pro svoje pozitivní účinky na trávení. Obsahuje totiž karvon, což je látka potlačující vedlejší aktivity žaludku. Zabraňuje tak nadýmání, plynatosti a křečím, které obvykle pociťujeme, když sníme něco, co nám úplně nesedlo. Kmín navíc nemusíte přidávat jen do jídla, doporučuje se totiž popíjení kmínového čaje. Ten je kromě zmíněného trávení ideálním doplňkem při nachlazení nebo třeba zánětu průdušek. Podporuje pozitivně vykašlávání a jako bonus také pomáhá při obnově střevní mikroflóry po použití antibiotik.
Na trávení je také vynikající česnek, který pomáhá i se zdravou funkcí žaludku, podporuje funkci jater, ledvin a prostaty. Obsahuje také adenosin, který zabraňuje tvorbě krevních sraženin a má v sobě i aminokyseliny, které snižují hladinu cholesterolu. A i když naše drahé polovičky jeho konzumaci většinou nemají v oblibě, jeho konzumací posílíte imunitu, zdravou funkci srdce a pravidelné pojídání česneku snižuje riziko mnoha druhů rakoviny. Navíc při chřipce a bronchitidě je mimořádně účinný. Takže příště se nezdráhejte s česnekem nešetřit, až budete na večer chystat česnekovou pomazánku. Děláte to totiž pro své zdraví.
Foto: Unsplash
Překvapivé léčebné účinky běžného koření
Rozmarýn využíváme v kuchyni celkem pravidelně. Hodí se v letních měsících k nakládání masa na grilování nebo v zimních měsících na dušení masa. Zároveň má ale také mnoho lékařských benefitů, jako jsou třeba jeho protizánětlivé účinky, protože může pomáhat v boji proti chronickým zánětům a souvisejícím onemocněním jako je například artritida. Je to také dobré antiseptikum, pomáhá velmi příznivě při zahlenění plic, pylových alergiích a pozitivně ovlivňuje stav naší pleti. Rozmarýn se také používá k léčbě zažívacích potíží, jako jsou nadýmání a křeče. Je dobrý i pro naše srdce, protože pomáhá regulovat krevní tlak a cholesterol. V neposlední řadě rozmarýn obsahuje silné antioxidanty, jako je rozmarýnová kyselina, ta může bojovat proti oxidačnímu stresu a podporovat celkové zdraví. A pokud použijete tuto bylinku i mimo kuchyni, dočkáte se klidu od hmyzu a komárů, protože její aroma pro ně není lákavé.
Dalším kořením, které hlavně na podzim a v zimě používáme častěji, je skořice. Ta nejen, že skvěle doplňuje chuť jablek, ale také pomáhá krevnímu oběhu, snižuje krevní tlak, zmírňuje krvácení z nosu a silné menstruace. Navíc zlepšuje trávení, protože štěpí tuky, zlepšuje metabolismus tuků a příznivě ovlivňuje hladinu cukru u lidí s cukrovkou či pomáhá s hladinou cholesterolu. Používá se v zimních čajích, protože zahřívá a také stimuluje zažívací trakt, uklidňuje koliky, průjmy, nevolnosti a nadýmání. Jako bonus podporuje chuť k jídlu a má nemalé dezinfekční a antibiotické účinky. Vyplatí se tedy ji přidat nejen do štrůdlu, ale také do ovesné kaše, jogurtu nebo do již zmíněného čaje.
Křen: Tradiční novoroční pokrm s léčivými účinky
Mnoho z nás nedá dopustit na křen, který se typicky servíruje k pečenému masu. Na přelomu roku má křen výstavní místo po boku pečeného kolena, které si mnoho z nás dopřeje jako tradiční novoroční pokrm. Křen má posilující účinky na naši obranyschopnost. Obsahuje důležité živiny a má skvělé antibiotické účinky. Dokáže ale také z našeho těla vyhnat různé infekce, je proto vhodný při nachlazení, angíně a chřipce. Dokáže totiž zničit původce onemocnění již v našem zažívacím traktu. Hodí se ho také zařadit do jídelníčku po užívání antibiotik, protože upravuje střevní mikroflóru. A zevně ho můžeme použít na obklady při ischiasu nebo revmatických potíží.
V našich končinách méně používaný zázvor si ale také zaslouží své místo. Že má příznivé účinky již určitě všichni víme, připravuje se z něj čaj, je součástí mnoha léků. Co konkrétně ale pro naše zdraví přináší, mnoho z nás netuší. Zázvor totiž obsahuje látky, které mají protizánětlivé účinky a mimo jiné podporuje trávení, pomáhá třeba s nadýmáním nebo nevolností. Proto se často používá pro ženy v těhotenství nebo třeba po chemoterapii. Má také mírné analgetické účinky, takže může pomoci zmírnit bolest, například při menstruačních křečích nebo migréně. A co už jsme všichni asi někdy slyšeli, zázvor posiluje imunitní systém díky svým antimikrobiálním vlastnostem, navíc je bohatý na antioxidanty, které pomáhají neutralizovat volné radikály v těle. Volné radikály mohou poškozovat buňky a oslabovat imunitní systém, takže jejich neutralizace je důležitá pro udržení dobrého zdraví.
Posledním z dnešního výčtu lékařského koření je hřebíček. Někdo jeho aroma se často doplňuje například při přípravě rýže nebo jablek, někdo tuto typickou vůni nemůže vystát, ale někteří ji s danými potravinami mají neodmyslitelně spojenou.. Ale toto koření má kromě chuťových benefitů velmi příznivá pozitiva pro naše zdraví. Je totiž bohatý na antioxidanty, má také poměrně silné anestetické účinky, takže je hojně využíván v ústních vodách, protože pomáhá při bolestech zubů. Zároveň obsahuje eugenol, který má protizánětlivé účinky.
Zdroje info: Autor, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30651162/, naturway.cz
Náhledové foto: Pixabay
Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.