Koření, která prospějí vašemu zdraví

Dnes si společně poodhalíme tajemství druhů koření, která dodávají energii a pozitivně ovlivňují vaše tělo. Pokud je zařadíte do svého jídelníčku, budete se cítit lépe a zdravěji. Pojďme tedy na to.

Kajenský pepř

Pepř, který se vyrábí mletím chilli papriček. Jde o nejpálivější druh pepře a použít jej můžete v jídlech, kde chcete dosáhnout pikantní chutě. Ostrost je způsobena látkou s názvem kapsaicin. Ten však nestojí jen za onou pikantností, ale jeho příjem vám pomůže se spalováním tuků a dodá vám pocit sytosti.  To však ještě není všechno. Zároveň je kajenský pepř antioxidantem, který posiluje imunitní systém.

Skořice

Vcelku známé a v českých kuchyních i frekventované koření. Příjemné aroma často patří do vánočních pokrmů a cukroví. Skořice obsahuje také léčivé a antioxidační látky. Ty mohou pomáhat například s cukrovkou nebo při demenci. Silice, které skořice obsahuje pak dle mnohých výzkumů podporují trávení a redukují hladinu krevního cukru či cholesterolu. Existují dva druhy skořice. Cejlonská a kassia (čínská). Ta čínská je levnější a má výraznější aromat. Prospěšné účinky se však pojí s onou pravou, cejlonskou skořicí. Ta je sladší a jemnější.

Kardamom

S tímto kořením se pojí citrusová a pryskyřičná chuť. Dále je toto koření známé léčivými účinky. Využít můžete celé plody nebo již namletá semena. V sobě pak kardamom obsahuje vitamín C, vitamín B i prvky jako je vápník, fosfor a draslík. Dále v něm naleznete omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, bílkoviny a silice gingerol, pinen a cineol. Toto koření napomáhá při trávení. Použít jej můžete při křečích žaludku. Dále třeba při zánětu krku nebo ústní dutiny. I tato látka, jako výše zmíněné je silný antioxidant. Chrání buňky před poškozováním a jde i o prevenci rakovinových, nádorových onemocnění.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com

Svět zdraví je bezbřehý. Jak se cítit co nejlépe? To neví nikdo, ani já. Přesto vám nějaké zajímavosti prozradím.