Krabičková dieta funguje. Ale musí to být ta pravá „dieta“, upozorňuje David Brhel

David Brhel

Existují krabičkové programy, jejichž majitelé ve zdravém jídle „pouze“ podnikají. A pak existují krabičkové programy, jejichž majitelé zdravým životním stylem doslova žijí.

David Brhel, zakladatel firmy Nutric Bistro, patří do druhé skupiny. A má k tomu dobrý důvod. Low carb stravování mu doslova zachránilo zdraví. „Nízkosacharidové stravování mi už 5 let pomáhá omezovat příznaky mé roztroušené sklerózy. I díky němu se mi daří držet v nadprůměrné zdravotní a sportovní kondici při extrémních sportech, které miluju,“ popisuje.

S Davidem jsme během našeho rozhovoru probrali nejen low carb stravu, ale i jídlo, hubnutí a krabičky jako takové.

Nejprve to nejdůležitější: dá se díky krabičkové dietě trvale zhubnout, nebo je to jen marketing?

Jednoduchá odpověď? Záleží na tom, kterou krabičkovou dietu si objednáte.  Opravdu kvalitní krabičková dieta ale dokáže skoro zázraky – naši zákazníci v průměru hubnou čtyři kila měsíčně a kromě toho se svěřují i s dalšími příjemnými benefity, jako je kvalitnější spánek v noci i víc energie přes den a celkový ústup mnoha zdravotních potíží.

Je krabičková dieta založená na lidské lenosti? A jaké jsou její největší výhody?

Pokud vám krabičková dieta skutečně pomůže – ať už zhubnout, nebo zlepšit zdraví – je to pořád lepší varianta než se cpát léky.

Já osobně krabičkovou dietu považuju za užitečného pomocníka v mnoha ohledech. Jistě, můžete si nakoupit a uvařit sami. S krabičkovou dietou, za kterou stojí skuteční odborníci, ale máte jistotu, že to, co jíte, dává, lidově řečeno, smysl. Jídelníček je správně poskládaný, obsahuje všechny důležité mikroživiny i správný poměr makronutrientů, je dostatečně pestrý.  V neposlední řadě se nemusíte denně trápit s vymýšlením dalších a dalších zdravých receptů.

Mám také zkušenost, že hubnutí a zdravý životní styl jdou mnohem lépe od ruky, když se můžete soustředit na to, co je skutečně důležité. Totiž na sebe a na práci s vlastní hlavou. U toho zbytku není ostuda mít pomoc, a dobrá krabičková dieta mezi takové užitečné pomocníky určitě patří.

Jak poznám krabičkovou dietu, která opravdu funguje? A na co si při výběru dát největší pozor?

Když to shrnu: krabičkový program, který skutečně funguje, by se vás neměl snažit vyhladovět (většinou spíš naopak), měl by se snadno přizpůsobit vašim individuálním potřebám a používat by měl kvalitní, ideálně lokální a sezónní suroviny.

Některé krabičkové diety hřeší na to, že jejich zákazníci chtějí zhubnout rychle. Tyhle programy pak vsázejí na extrémně malé porce. Důsledek? Jíte takzvaně „pod bazál“, takže i když navenek zhubnete, vaše tělo ve skutečnosti trpí. A jakmile mu dáte příležitost, vrátí vám to i s úroky, a to nechvalně známým jo-jo efektem. Pokud totiž extrémně hladovíte, velmi rychle pak naberete zpět i kila, která jste předtím vůbec neměli.

Dalším nešvarem, kterého si všímám, je snaha šetřit na kvalitních surovinách. Někteří výrobci se snaží stlačit cenu svých krabiček tak moc, že místo sezónního ovoce a zeleniny nebo poctivého masa z farmářských zdrojů používají suroviny druhé kategorie a často dokonce polotovary. Právě polotovary – tedy průmyslově zpracované potraviny – ale podle studií stojí za stávající celosvětovou epidemií obezity a dalších civilizačních chorob, a takové krabičky vám tak paradoxně mohou udělat víc škody než užitku.

Jak zjistit, že mě dodavatel krabičkové diety nešidí, co se týče kalorické hodnoty?

Ano, to se bohužel děje často, obzvlášť u menších firem, které se snaží nabízet krabičky co nejlevněji. Neváží totiž poctivě každou porci, která k zákazníkům míří, a neštěstí může být na světě.

A co můžete udělat jako zákazník? Na každé krabičce by neměla chybět etiketa, která přesně shrne, co vaše jídlo obsahuje. S hlídáním kalorií to ale nepřehánějte. Experti dokázali, že i nadměrné hlídání kalorií může být zdrojem stresových hormonů, který mohou úspěšné hubnutí blokovat. Ve výsledku může být úzkostlivé hlídání kalorií horší, než když kalorie nebudete řešit vůbec.

Vaše krabičková dieta je jednou z nejoblíbenějších služeb, které se specializují na zdravé krabičky. Čím si myslíte, že to je?

Myslím, že zákazníci oceňují hlavně naši poctivost: v přípravě jídla, ve výběru surovin i ve vztahu k zákazníkům. Na přípravě našich jídel spolupracuje pět specialistů na výživu a řada skvělých šéfkuchařů. Všechny naše programy také zcela vynechávají průmyslově zpracované potraviny, naopak vsázejí na lokální, sezónní suroviny v bio nebo farmářské kvalitě. A určitě i to je důvod, proč naše krabičky zákazníkům tolik chutnají.

Jaká jídla v krabičkách nabízíte a pro koho jsou určena?

Zaměřujeme se především na nízkosacharidovou stravu, a to jak v podobě „lowcarb diety“, tak v podobě klasického paleo programu. Nabízíme ale i program pro ty, kdo si sacharidy dopřát chtějí, a to v programu Fit pro aktivní lidi a pro sportovce.

Nabízíte pro své zákazníky nějaké další služby?

Naši odborníci vám rádi poradí nejen s výběrem krabičkového programu na míru nebo s hubnutím jako takovým, ale i s dalšími aspekty zdravého hubnutí – například s pohybem či spánkem.

Je důležité do svého zdravého životního stylu zapojit také sport, nebo při hubnutí stačí „zdravě jíst“?

Jídlo je základ, ale chcete-li být skutečně zdraví, měli byste jít ještě dál. Zařaďte do svého života vlastní zdravé rutiny. Klíčem k úspěchu je hlavně pravidelnost. Je lepší zajít každý den na dvoukilometrovou procházku než se jednorázově zničit ve fitku. Na sport také jděte postupně. Raději začínejte s málem a zátěž nebo třeba vzdálenosti postupně zvyšujte.

Důležitý je i spánek. Nedostatek spánku totiž na hormonální úrovni blokuje zdravé trávicí procesy, takže pokud chcete skutečně zhubnout, bez kvalitního spánku a klidné mysli to nepůjde.

Děkujeme!

Zdroje info: Autentický rozhovor, https://www.nutricbistro.cz/https://www.nutricbistro.cz/ 

David Brhel: Náhledové foto se svolením Davida Brhela

Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.