Kurkuma jako lék
Přírodní medicína mnohdy dokáže doslova divy. Tato skutečnost je neoddiskutovatelná. Potvrzuje ji i kurkuma. Tato dnes již poměrně známá trvalka nabízí k využití zbytnělý oddenek podobně, jako je tomu u zázvoru. Ostatně k využívání kurkumy docházelo již v období ajurvédské medicíny, a to na počátku 2. tisíciletí před naším letopočtem. V současné době patří mezi nejvýznamnější producenty kurkumy Malajsie, Vietnam, Peru, Pakistán, Čína, Haiti či Jamajka.
Kuchyňské využití kurkumy
Své místo si kurkuma v kuchyni zcela určitě najde. Použít ji můžeme jak v čerstvém, tak i v sušeném stavu. Čerstvá varianta se používá v oloupaném a nakrájeném stavu. Klidně ji lze ale využít i strouhané nebo nakrájené. Výborná je jako součást nejrůznější nakládané zeleniny a malých chuťovek. Dokáže skvěle konzervovat. U nás je k dostání spíše sušená podoba kurkumy. Je ostatně i nedílnou součástí kari koření. Její léčivé účinky se mohou zmnohonásobit v kombinaci s pepřem a dalším kořením.
Kurkuma nabízí léčivé účinky
Kurkuma je často uváděna jako přírodní antibiotikum, a známá je svými antibakteriálními a antivirovými účinky. Některé studie hovoří o tom, že je schopna zamezit šíření zánětlivých procesů v těle. A ajurvédě se používala k léčbě nemocí jater. Kurkumin, který obsahuje, je vynikajícím antioxidantem, jenž dokáže škodlivé látky odvést z těla ven. Jinak je třeba uvést i to, že dokáže snižovat krevní tlak a pomáhat v celkové kondici člověka.
S jakým kořením kurkumu kombinovat?
Kurkuma je z tohoto pohledu poměrně multifunkční a lze ji kombinovat s nejrůznějšími druhy koření. Jmenovat bychom mohli především pepř, hřebíček a také chilli. Jinak ale není problém její smísení s kokosovým mlékem anebo s hořčicí či kmínem. Ve směsi ji najdeme i společně s paprikou a další zeleninou.
Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com
Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.