Kurkuma: Zdraví přímo z přírody
Znáte kurkumu? Ne? Tak to jste na správném místě. Toto koření se v posledních letech dostává v našich končinách na výsluní čím dál tím častěji. Není se čemu až tolik divit, jelikož nabízí vynikající chuť, pozitivní účinky na lidské zdraví a zajímavou exotiku. V neposlední řadě má ale kurkuma i další využití, a to především v kosmetice anebo při barvení látek v textilním průmyslu. Odkud tedy vlastně pochází, jak se získává a co může nabídnout? Přesně na tyto otázky si postupně odpovíme v tomto článku.
Asijský původ kurkumovníku
V první řadě je nutné předznamenat, že kurkuma se získává z kurkumovníku. Ten má svůj původ v oblastech východní Asie. Nejčastěji se s ním setkáme například v Číně, Thajsku a na Jávě. Právě z těchto končin k nám bylo přivezeno několik kultivarů. Tím nejznámějším je nejen kurkumovník dlouhý, ale i Curcuma alismatifolia, již mnozí označují příznačně thajský tulipán. K dispozici je i spousta dalších kultivarů, které se pěstují i pro krásné květy, jež ozdobí exteriér třeba na balkoně.
Zdroj obrázku: eushops.cz
Jak se kurkuma získává?
Samotná kurkuma pochází z oddenků zmiňované rostliny. Ty se sklízejí po odkvetení a poté vaří ve vodě. Až v tomto momentu se uvolňuje charakteristické žluté barvivo kurkumin. Když se hlízy uvaří a usuší, získáte potřebný žlutý prášek. Ten si samozřejmě lze koupit klidně i v kamenných prodejnách či eshopech. Momentálně jej mají za výhodnou cenu třeba v eushops.cz.
Účinky nejen v lidovém léčitelství
Kurkuma dokáže posílit lidský organismus a zvýšit tvorbu žluči. Výborná je při potížích se žaludkem či ledvinami. Její užívání vede i ke snížení cholesterolu v krvi. Dopřát si ji můžete v mnoha pokrmech. Doporučuje se přidávat až po jejich dovaření. Bez problémů lze nastrouhat stejně jako zázvor do čaje. V kuchyni má zkrátka multifunkční využití. Důkazem budiž i fakt, že je nedílnou součástí kari.
Zdroj náhledového obrázku: eushops.cz
Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.