Kuskus má nízký obsah tuku a vysoký obsah bílkovin. Naučte se jej připravovat
Kuskus je druhem těstoviny. Protože se nachází ve formě malých kuliček, jeho příprava je mnohem rychlejší. Kuskus můžete připravit už do pěti minut. Původem je ze severoafrické kuchyně (Maroko, Alžírsko, Tunisko). Velmi často se podává v kombinaci se zeleninou, ale hodí se i k masu či dokonce ve sladkých verzích – zkrátka a jednoduše má stejně všestranné použití, jako klasické těstoviny. Chuť je nevýrazná, takže ji ladíme přidanými ingrediencemi.
Kuskus má nízký obsah tuku a vysoký obsah bílkovin
Protože se vyrábí ze semoliny (forma tvrdé pšenice), má také nízký obsah tuku. Také při jeho přípravě není zapotřebí používat jakkoli vysoké množství tuku. Proto se skvěle hodí pro všechny, kteří se snaží omezit množství přijatého tuku. Za zmínku stojí také poměrně vysoký obsah bílkovin. I když ho některé potraviny z rostlinné říše v tomto ohledu předčí, stále ještě se může pochlubit slušným množstvím bílkovin.
Vysoký obsah selenu
Kuskus je dobrým zdrojem selenu, což je silný antioxidant. Pomáhá chránit buňky před oxidačním stresem (který mohou způsobit volné radikály). Tento minerál je důležitý také pro správnou funkci štítné žlázy a navíc ji chrání před poškozením. Selen přispívá také k syntéze hormonů. Bohužel, co se týká ostatních prvků, tak tady už se kuskus v podstatě nemá čím pochlubit. I když některé z nich obsahuje, není to v nijak významné míře. Abyste tedy zabezpečili dostatečné množství vitamínů a minerálů ve své stravě, doporučujeme kuskus podávat s určitým druhem bílkoviny, ovocem a zeleninou.
Kuskus může způsobit zažívací potíže
I když se obecně konzumace kuskusu považuje za bezpečnou, existují lidé, kteří by se jí měli vyhnout. V první řadě obsahuje lepek, takže není vhodná pro ty, kteří chtějí (nebo musí) držet bezlepkovou dietu (celiaci, lidé s citlivostí na lepek). V případě, že budete konzumovat příliš velké množství kuskusu, můžete též zaznamenat zažívací problémy, jako je nadýmání nebo dokonce zácpa. Kuskus obsahuje vlákninu, takže je důležité společně s jeho konzumací přijímat také dostatečné množství tekutin.
Kuskus a hubnutí
S přesnou určitostí se bohužel nedá říci, že by kuskus přispíval k hubnutí. Má poměrně vysoký obsah bílkovin a vlákniny a nízký obsah tuku, avšak hodně záleží na tom, co si k němu dáte. Navíc samotný kuskus obsahuje také velké množství sacharidů, proto bychom jej neměli jíst v neomezeném množství. Pokud chcete hubnout, kombinujte ho se zdravými potravinami.
Zdroje info:
https://www.healthshots.com/healthy-eating/nutrition/quinoa-vs-couscous/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8998045/
Foto: Unsplash