Kvašená zelenina: v hlavní roli tentokrát řepa

Červená řepa

Kvašené okurky zná téměř každý. Pokud jste si oblíbili jejich chuť, pak pro vás máme skvělou zprávu: stejným způsobem se dají připravit různé druhy další zeleniny. Můžete o tom přemýšlet také jako o určitém způsobu konzervace potravin. Vzpomeňte si na něj v případě, až budete sklízet více zeleniny, než zvládnete v daném okamžiku zpracovat. To nejlepší na tom je, že k přípravě takové zeleniny budete potřebovat pouze vodu a sůl.

Kvašená zelenina = probiotická bomba

Na kvašené zelenině si pochutnáte, ale také vám prospěje. Je totiž zdrojem probiotik, která vám pomohou podpořit zdraví vašich střev a celkově imunitního systému. Použijte ji také jako zdroj vitamínu C. Jaká je chuť kvašené zeleniny? Podobně jako u zmíněných kvašených okurků – nakyslá a … prostě specifická. Ne každému je hned příjemná, takže si dejte více pokusů, abyste měli čas si na ni zvyknout.

Červená řepa
Foto: Pixabay

Nekonečné množství možností

Fermentování můžete používat, abyste prodloužili životnost toho druhu zeleniny, který máte aktuálně v nadbytku. Použít můžete zeleninu nakrájenou na plátky, proužky nebo nudličky – dle vaší chuti. A použít můžete téměř jakoukoli zeleninu: květák, papriku, mrkev, zelní, ředkev nebo třeba řepu. Jestliže se rozhodnete pro řepu, doporučujeme vám použít dva druhy řepy, které se liší barevně. Koupit můžete nejenom růžovou, ale také žlutou řepu a společně ve sklenici vypadají velice pěkně!

Kvašená zelenina (v tomto případě kvašená řepa): recept

Připravte si řepu, kterou oloupete a nakrájíte na plátky (pokud je řepa příliš veliká, můžete plátky nakrájet ještě na čtvrtiny či poloviny). Zvažte, kolik zeleniny máte: na 1 kg zeleniny budete potřebovat asi 15 až 20 g soli. Nakrájenou zeleninu promíchejte se solí a nechte 30 minut odležet. Zelenina pustí šťávu. Poté k zelenině přimíchejte koření, jako je česnek, kmín, kopr, kurkuma). Pokud vám chybí dostatek šťávy k tomu, aby byla zelenina zcela ponořená, přidejte solný nálev, který připravíte tak, že na 1 litr vody dáte 20 g soli. Zeleninu napěchujte do sklenice tak, aby nevznikly žádné vzduchové bubliny, zalijte solným nálevem a zatižte ji tak, aby v průběhu kvašení nevyplavala.

Čekejte na dokončení fermentace

Takto připravenou sklenici nechte při pokojové teplotě (18 až 21 °C) po dobu asi 10 dnů. Jakmile jste spokojeni s chutí své zeleniny, dejte sklenici do lednice, čímž fermentaci zpomalíte.

Zdroje info:

https://www.countrylife.cz/kvasena-zelenina-pickles?srsltid=AfmBOoqbcFWHz9zXvz9dJGc0a69KSuIWuu1q5hguoYLEh0xdYWyN8C2q

https://fresh.iprima.cz/kvaseni-neboli-fermentace-tipy-navody-i-recepty/pickles-kratce-kvasena-zelenina

Foto: Pixabay