Lehké krémy do dortů a rolád jako zdravější alternativa mlsání
Je tak příjemné se posadit v neděli odpoledne k právě připravené černé kávě a k tomu si dát domácí zákusky. Minulostí je doba, kdy byly oblíbené hlavně ty s těžkými máslovými krémy, po kterých vás tak maximálně chytala bolest žaludku nebo žlučníku. Dnes jsou v kurzu lehké a nadýchané krémy, které si však v ničem s těmi máslovými nezadají. Jak je jednoduše připravit?
Aby žlučník tolik netrpěl
Kdo trpí na žlučníkové problémy, ten se bude muset mít na pozoru i ohledně lehčích smetanových, šlehačkových nebo čokoládových krémů. Rozhodně jsou však méně tučné, přesto nabízejí výborné chuťové vlastnosti. Obvykle se používají k plnění dortů nebo rolád, ale je možné je použít také na úpravu jejich povrchu. I takto naplněný zákusek může být servírován pro slavnostní příležitosti. Spoustě lidí přijde vhod, že cukroví je odlehčené.
Foto: Pixabay
Smetanový krém
Pro přípravu smetanového krému potřebujeme především 150 ml smetany ke šlehání, 250 g sýru typu žervé (optimální je přírodní Lučina bez příchutě), 50 g mletého cukru a 1 lusk vanilky, případně 1 balení vanilkového cukru. Aby se vám krém podařil, je třeba nejprve v míse ručním elektrických šlehačem vyšlehat žervé a cukr. Až je vytvořená hezká pěna, dotvoříte své dílo pomalým přilévání smetany a opětovným šleháním. Krém by měl mít jemnou a hladkou konzistenci.
Šlehačkový krém
Ještě jednodušší na přípravu než smetanový je šlehačkový krém. Základem je 1 kelímek smetany ke šlehání (čím více tuku bude obsahovat, tím lépe), 50 g mletého cukru a 1 ztužovač šlehačky. Řádně vychlazenou smetanu smícháte se ztužovačem a pustíme se do šlehání. V jeho průběhu postupně přidáváte cukr. Tento základní krém je možné ochutit čokoládou, kakaem i ovocem, které přidáte tehdy, až je šlehačka hodně tuhá.
Zdroj: http://www.milujivareni.cz/cukrarska-skola/91-smetanovy-slehackovy-a-cokoladovy-krem/
Náhledové foto: Pixabay
Zdraví je velmi důležité. Co mu prospívá a co ne? Některé zajímavé tipy se vám pokusím nabídnout.