Levandule trochu jinak: Zkuste si připravit levandulovou limonádu
Levandule je velmi oblíbenou bylinkou, kterou používáme zejména v kosmetice a odpuzování molů ze šatníku. V žádném z těchto případů levanduli nekonzumujeme. Stačí si nasušit květy levandule a máte krásnou domácí dekoraci, která krásně vypadá a navíc ještě skvěle voní. Pokud pěstujete hned několik keříků levandule a je vám líto nechat ji jen tak odkvést, můžete si z ní letos připravit levandulovou limonádu.
Sušená levandule
V receptu můžeme použít čerstvé květy levandule, i ty sušené. Jak je nasušit? Je to poměrně snadné. Sbíráme květy, které ještě nejsou zcela rozvinuté, to je potřeba ohlídat. Dále je vhodné sbírat za slunného počasí. Nejenže se budou květy rychleji sušit, ale sběr ve vlhkém prostředí může způsobit mnohé problémy – jako je například plíseň a hniloba. Sušit můžete tak, že jednotlivé stonky levandule rozložíte na papír v dobře větrané místnosti. Každý den květy trochu pootočíme. Za několik dnů je hotovo. Dalším způsobem je svázat několik květů dohromady a pověsit je stonkem vzhůru. Poslední metodou je použití sušičky, teplota nesmí přesáhnout 35 °C.
Foto: Pixabay
Příprava limonády
Připravte si hrnec, do kterého nalijete 500 ml vody. Přiveďte ji k varu a vsypte 80 g cukru a asi 3 lžíce levandule. Všechno povařte tak na pět minut. Nevařte příliš zbrkle, nýbrž na mírném plameni, aby se vám neodpařilo příliš velké množství vody. Po pěti minutách odstavte, přikryjte poklicí a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Mezitím si můžete vymačkat citrony – obvykle jejich množství závisí na chuti každého. Do džbánu o objemu 1,5 litru používáme 9 ks citronů. K vymačkané šťávě z citronů vmícháme levandulový odvar, který jsme scedili. Pití kousků levandule by totiž nemuselo být každému příjemné. Džbán doplňte ledem a vodou – může to být voda perlivá nebo klasická kohoutková, popřípadě ji můžete nahradit šťávou z čerstvého kokosu.
Další sladidla
Pokud chcete použít jiná sladidla, samozřejmě můžete. Chuť své levandulové limonády můžete udělat sladší, pokud přidáte více sladidla. K oslazení můžete použít bílý cukr, třtinový cukr, med, stévii, xylitol, erytritol nebo třeba yacon sirup či javorový sirup. Pokud používáte tekuté sladidlo, nemusíte je vařit s vodou a levandulí, jak je uvedeno na začátku receptu. Sladidlo lze přidat i do studeného odvaru.
Zdroj: https://titbit.cz/recepty/levandulova-limonada/
Foto: Pixabay