Litinové nádobí: je zdravé v něm vařit? A jak je to s ekologií
Litinové nádobí je klasikou, kterou ale v dnešních domácnostech už nenajdete. Důvodem je horší údržba tohoto nádobí – ihned po použití, ideálně ještě horké, je dobré nádobí vyčistit houbou nebo tvrdým kartáčem. Některé pokrmy mohou být opravdovou výzvou. Díky tomu existuje na internetu spoustu rad, jak zbytky jídla z litinového nádobí odstranit – například pastou vyrobenou s hrubé soli a vody.
Litinové nádobí vyžaduje péči
Ten, kdo tento typ nádobí používá, má vaření i péči o litinové nádobí jako obřad. Po každém vaření je třeba je umýt a láskyplně osušit ručníkem. Nakonec ještě potřít tenkou vrstvou olivového oleje. Takovou péči nevyžaduje žádný jiný materiál. Nevýhodou tohoto nádobí může být pro mnohé lidi také jeho hmotnost – litinové hrnce a pánve jsou těžké, pokud vám vypadnou z rukou, mohou poškodit například povrch vaší sklokeramické desky.
Foto: Pexels
Nádobí, které jen tak nepoškodíte
Obrovskou výhodou litinového nádobí je jeho odolnost. Můžete v něm míchat jídlo vidličkou, kovem nebo plastem, co zrovna máte v ruce. A nemusíte se bát, že poškodíte citlivý povrch nádobí. Pokud ale chcete vařit s minimálním množstvím tuku, může být smažení noční můrou (jídlo se přichytává, následné čištění je složité). Své litinové nádobí můžete podle potřeby odložit ze sporáku a péct v troubě, což může být určitou výhodou. Jsou vhodné i na indukci (vyrábí se ze železa a oceli).
Nádobí vhodné pro bezpečí i ekologii
Vzhledem k tomu, že se toto nádobí vyrábí z netoxických materiálů, můžeme je považovat za bezpečné i při vysokých teplotách. Navíc vydrží desítky let, pokud se o ně budete dobře starat. Mohou být náchylné na rez. O litinovém nádobí se dá říct, že je bezpečné i pro životní prostředí. Navíc můžete nepotřebné kusy tohoto nádobí snadno recyklovat. Litinové nádobí nemusí být ani příliš drahé.
Zdroje info:
https://www.greenmatters.com/p/which-cookware-best-health-environment
https://www.niehs.nih.gov/research/programs/pfas/index.cfm
Foto: Pexels