Louhování čaje: jak dlouho je tak akorát
Správná délka louhování bylinkových čajů je důležitá proto, abychom z čaje získali maximum živin. Proto přeci bylinkové čaje pijeme, ne? Lidé, kteří investují do dražších (sypaných) čajů, obvykle louhují déle, což je dobře. Pokud si koupíte bylinkový čaj v porcované formě (v čajových sáčcích), je velmi pravděpodobné, že spousta z nás nedodrží pokyny pro jeho přípravu. I čaje, které jsou obsaženy v sáčcích, potřebují určitou dobu k tomu, aby mohly plně rozvinout svou chuť a uvolnit všechny důležité živiny.
Zejména u čajových sáčků…
Spousta lidí myslí, že díky tomu, že bylinky byly nasekány na jemno a dány do čajových sáčků, bude jejich chuť výraznější. A to právě proto, že je zvětšen povrch, z jakého může čaj louhovat. Toto by bohužel platilo tehdy, když bychom si bylinky takto doma nasekali těsně před jejich zalitím. Tím, že nasekané bylinky byly umístěny do čajových sáčků a od této chvíle uplynula určitá doba, mohlo dojít k otupení jejich chuti. Právě proto by měly být louhovány déle.
Foto: Pixabay
Jak dlouho louhovat?
Pro většinu bylinkových čajů platí, že doba louhování by měla být alespoň 15 minut. Tento čas je dostatečný na to, aby došlo k uvolnění antioxidantů do vody vašeho šálku v co největším množství. Právě antioxidanty jsou tím, proč jsou bylinkové čaje tolik zralé. Ostatně vyzkoušet si to můžete sami. Zkuste si připravit dva šálky čaje, z nichž jeden necháte louhovat 3 minuty, a ten druhý 15 minut. Rozdíl bude již v barvě. Čaj, který se bude louhovat déle, bude mít pravděpodobně tmavší barvu (záleží na druhu čaje) a také silnější chuť.
Jak uvařit bylinkový čaj?
Bylinky vložte do šálku (ať už v čajovém pytlíku nebo bez něj) a zalijte horkou vodou. Šálek přikryjte – existují speciální šálky s pokličkou pro louhování bylinkových čajů, použít ale můžete cokoli (talíř, podšálek, miska atd.). Podívejte se na hodiny nebo si nastavte minutku na 15 minut. Po uplynutí této doby bylinky vyjměte (slijte nebo vyjměte čajový pytlík). Pro začátek je obecně lepší použít jednu čajovou lžičku bylinek a teprve poté množství navyšovat.
Zdroj info: https://www.mindbodygreen.com/articles/steeping-herbal-tea
Foto: Pixabay